Oekraïne-verdrag verdeelt ChristenUnie

twist | Partijcoryfeeën verbolgen over 'nee' in Tweede Kamer. Zij roepen senaatsfractie op het verdrag alsnog te steunen.

Behalve bij het CDA en GroenLinks is er ook bij de ChristenUnie onenigheid over het verdrag met Oekraïne. Voormalig minister van defensie Eimert van Middelkoop en oud-partijvoorzitter en oud-Europarlementariër Hans Blokland zeiden gisteren in het Nederlands Dagblad dat hun partij het verdrag alsnog moet steunen. Van Middelkoop vindt dat Gert-Jan Segers, fractievoorzitter in de Tweede Kamer, 'een knieval naar populisten' maakt door de nee-stem bij het referendum van 6 april te volgen. Van Middelkoop hoopt dat de Eerste Kamerfractie wel voor het verdrag stemt. Hij wilde zijn standpunt gisteren niet verder toelichten.

Middelkoop en Blokland zijn niet de enigen met een ander standpunt dan Segers. Fractievoorzitter in de Eerste Kamer Roel Kuiper zegt dat mensen uit de achterban van de partij hem e-mails met uiteenlopende standpunten sturen. Segers overkomt hetzelfde. "Onze achterban is rond Europa net zo verdeeld als de rest van Nederland. Een deel maakt zich zorgen over wegvallende zekerheden, terwijl een ander deel zich wel redt in een veranderende wereld."

Segers had zelf ook de neiging alsnog door te gaan met het verdrag, geeft hij toe. Hij is tegen referenda en inhoudelijk voorstander van het akkoord met Oekraïne. "Het was een lastig dilemma. Maar de kiezer heeft zich mogen uitspreken, en de bijlage van Rutte verandert de inhoud van het verdrag niet. Als je dan toch doorgaat riskeer je het draagvlak voor Europese samenwerking te ondermijnen."

Een vergelijkbare discussie speelt in andere partijen. CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma is ook tegen referenda en voor het verdrag, maar vindt dat de uitslag nu gevolgd moet worden. Sommige partijleden denken daar anders over. De senaatsfractie van de christen-democraten gaat het verdrag mogelijk steunen. De Tweede Kamerfractie van GroenLinks wilde het verdrag afwijzen, maar werd zaterdag door het partijcongres tot een andere koers gedwongen. De leden schrapten meteen het streven naar bindende referenda uit het verkiezingsprogramma.

Ook de ChristenUnie-fractie in de Eerste Kamer wijkt mogelijk af van de lijn van Segers. Roel Kuiper zegt dat zijn senaatsfractie 'helemaal zelfstandig' een afweging maakt zodra er een ratificatiewet bij de Eerste Kamer ligt. "Daarbij tellen we alles mee. Inclusief wat de Tweede Kamerfractie en mensen in de partij erover zeggen."

Daarmee is het mogelijk dat de ChristenUnie de coalitie van VVD en PvdA in de Eerste Kamer aan een meerderheid helpt. D66 en GroenLinks stemmen waarschijnlijk in de Eerste en Tweede Kamer voor, en in de senaat steunt ook de Onafhankelijke Senaatsfractie het verdrag. Dan zijn er nog twee stemmen nodig. Die zouden van de drie ChristenUnie-senatoren of de twaalf CDA-senatoren kunnen komen.

verkiezingen komen te vroeg voor wet

Het is niet waarschijnlijk dat de wet om het verdrag met Oekraïne af te ronden nog voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart in de senaat behandeld wordt. Het kabinet stuurde vorige week vrijdag een wetsvoorstel naar de Raad van State om de ratificatie te voltooien. Als de Raad advies gegeven heeft, kan de Tweede Kamer het voorstel behandelen. Daar zijn tussen het kerstreces en het verkiezingsreces nog zes weken de tijd voor. Bronnen rond het kabinet verwachten dat dit genoeg is voor behandeling in de Tweede Kamer, maar niet in de Eerste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden