Oekraïne sluit alle kantoren in separatistisch gebied

Een straathandelaar in DOnetsk verkoopt Russische parafernalia Beeld AFP
Een straathandelaar in DOnetsk verkoopt Russische parafernaliaBeeld AFP

De regering in Kiev speelt hoog spel, en voert geen overheidstaken meer uit in bezet gebied in het oosten. Het kan op twee manieren uitpakken.

Seije Slager

Alle staatsinstellingen in de delen van oost-Oekraïne die onder controle staan van de separatisten, gaan dicht. De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft daartoe vandaag een aantal decreten uitgevaardigd. Het gaat om filialen van banken en ministeries, maar ook scholen, ziekenhuizen en nooddiensten, zo meldt het Duitse blad Die Zeit.

Eerder maakte de regering al bekend dat ze binnenkort op zal houden met het uitbetalen van sociale voorzieningen aan mensen die in de opstandige gebieden wonen. Gas en elektriciteit blijft Kiev wel leveren, vanwege de aanstaande winter. De ambtenaren krijgen een week de tijd om de kantoren te sluiten, zoveel mogelijk documenten mee te nemen. Daarna kunnen ze elders in Oekraïne aan het werk gaan.

Kiev heeft duidelijk geen zin meer in het meebetalen aan het draaiend houden van separatistisch grondgebied. De ergernis is alleen maar gegroeid, sinds de separatisten eind oktober eigen verkiezingen organiseerden. Daarbij komt dat Oekraïne zich ook steeds minder kan veroorloven: de nationale munt grivna blijft maar waarde verliezen, en volgens veel waarnemers staat het land op de rand van een economische ineenstorting.

Hoog spel
Politiek gezien is de poging om het separatistische gebied op slot te gooien hoog spel. In zekere zin zegt Kiev nu tegen de separatisten: "Goed, jullie willen toch zo graag onafhankelijk zijn? Ga dan ook maar alle overheidstaken zelf uitvoeren." Het is inderdaad de vraag of de separatisten in staat zullen zijn om alle wegen te onderhouden, uitkeringen uit te betalen en de ziekenhuizen draaiend te houden. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat de bevolking zich tegen hen keert, en dat de strijd zich ten goede van Oekraïne keert.

Tegelijkertijd kan het besluit gezien worden als een formele erkenning van Kiev dat delen van het Oosten de facto onafhankelijk zijn geworden. Ook als de rebellen een haperend overheidsapparaat op weten te bouwen, is er een belangrijke stap gezet op weg naar een 'bevroren conflict'.

Veel waarnemers denken dat Rusland erop uit is om zo'n bevroren conflict te creëren, als een manier om invloed te houden op Oekraïne. Bevroren conflicten elders in de regio zijn bijvoorbeeld Abchazië of Transnistrië. Behalve Rusland erkent haast niemand die staatjes. Maar er zijn inmiddels wel zo veel voldongen feiten geschapen, dat het ook niet denkbaar is dat ze voorlopig terugkeren in de moederschoot van Georgië of Moldavië, aan wie het grondgebied formeel toebehoort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden