Oekraïne schrikt van felle kritiek op zwarte lijst journalisten

De Oekraïense president Petro Poroshenko. Beeld ap
De Oekraïense president Petro Poroshenko.Beeld ap

Oekraïne heeft veel kritiek gekregen op het besluit om tientallen journalisten op een zwarte lijst te zetten. Onder hen is ook een aantal Europese journalisten. Maar de restricties voor drie BBC-medewerkers die ook de op sanctielijst stonden heeft Kiev inmiddels schielijk ingetrokken.

Gert Jan Rohmensen

Het Comité voor de Bescherming van Journalisten (CPJ) zei in een reactie "verbijsterd" te zijn over het aantal van meer dan vijftig journalisten op de zwarte lijst van de Oekraïense regering, waar in totaal bijna 400 mensen op staan. De lijst werd gisteravond bekendgemaakt.

"De berichtgeving kan de regering niet bevallen of ze kan het ermee oneens zijn, maar om journalisten vervolgens aan te merken als mogelijk bedreiging voor de nationale veiligheid is geen passend antwoord", aldus Nina Ognianova, Oost-Europa-coördinator van het CPJ.

Ook de OVSE, de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, veroordeelde de maatregel als een 'ernstige bedreiging van het recht van journalisten om in vrijheid informatie te verzamelen'.

"Wij respecteren volledig het legitieme recht van Oekraïne om zichzelf te verdedigen tegen terrorisme en zijn nationale veiligheid en burgers te beschermen", zei de vertegenwoordiger mediavrijheid van de OVSE, Doenja Mijatovic. "Maar het introduceren van veel te brede restricties die de bewegingsvrijheid van journalisten inperken is niet de manier om de veiligheid te verzekeren."

De OVSE riep de Oekraïense president Petro Porosjenko op om het decreet aan te passen en de journalisten van de lijst te halen. "De autoriteiten zouden het werk van journalisten moeten vergemakkelijken en zich verre moeten houden van het opwerpen van administratieve obstakels bij de toegang tot het land."

Porosjenko tekende het decreet gisteravond. Op de sanctielijst staan 388 personen en bedrijven die de toegang tot Oekraïne voor een jaar wordt ontzegd, omdat ze een gevaar zouden vormen voor de nationale veiligheid. Onder hen zijn de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe en de Tsjetsjeense sterke man Ramzam Kadirov. De lijst is samengesteld door de Oekraïense Raad voor Nationale Veiligheid en Defensie NSDCU.

Op de lijst staan ook ruim vijftig journalisten, onder meer uit buurland Rusland. Moskou annexeerde vorig jaar het Oekraïense schiereiland Krim en steunt de separatisten militair in hun oorlog in het oosten. Oekraïne heeft in het verleden meer Russische journalisten de toegang tot het land ontzegd omdat ze onrust zouden stoken in het oosten. Rusland noemde de Oekraïense lijst 'volstrekt onacceptabel' en "in strijd met de principes van vrijheid".

Tot verbazing van velen kwamen op de lijst ook de namen voor van drie BBC-journalisten van het bureau in Moskou, van een verslaggever van het Duitse Die Zeit en van twee Spaanse journalisten die in juli in Syrië zijn verdwenen en vermoedelijk gegijzeld worden door terreurbeweging Islamitische Staat. Ook staan er twee verslaggevers van Russische persbureaus in Zuid-Afrika en Turkije op zonder duidelijke banden met Oekraïne.

Dat kwam Porosjenko vandaag op zoveel kritiek te staan dat hij schielijk op zijn besluit terugkwam en de NSDCU opdracht gaf enkele namen van de lijst te schrappen, die van de BBC-journalisten, van de twee Spanjaarden en van een Duitse journalist. "Persvrijheid is van het grootste belang voor mij", lichtte de Oekraïense president toe in een reactie.

Onderzoeker Andreas Umland van het Instituut voor Euro-Atlantische Samenwerking in Kiev, noemde de zwarte lijst "een pr-ramp voor Kiev, die nu al door zijn vijanden gebruikt wordt".

"Het is frustrerend om te zien hoe weinig basiskennis de Oekraïense regering heeft van internationale kwesties en culturele diplomatie", aldus Umland.

Berlusconi ook op lijst

De Oekraïense Veiligheidsraad heeft ook de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi de toegang tot het land ontzegd. Berlusconi mag de komende drie jaar Oekraïne niet in, in het "belang van de nationale veiligheid''.
Berlusconi bezocht afgelopen weekeinde de door Rusland geannexeerde Krim, waar hij de Russische president Vladimir Poetin ontmoette met wie hij bevriend is. Daarmee was Berlusconi de eerste bekende westerse politicus die het Zuid-Oekraïense schiereiland bezocht sinds de annexatie vorig jaar maart.
De verhoudingen tussen Rusland en het Westen bereikten door de inlijving van de Krim een nieuw dieptepunt sinds de Koude Oorlog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden