Oekraïne ontdekt dat het leven ook leuk kan zijn

Traditionele zwartkijkers moeten wennen aan winnen

FLEUR DE WEERD | KIEV

Het loopt storm bij de Oekraïense souvenirwinkel op Kresjtsjatik, de hoofdstraat van Kiev. "Sinds we maandag hebben gewonnen, willen meer mensen vlaggen en traditionele bloemenhaarbanden", vertelt verkoopster Stefa Lepoejako (18). "Het merendeel dat hier komt is nog steeds buitenlanders die souvenirs willen kopen, maar het aantal Oekraïners neemt toe."

Voor maandag stond het merendeel van de Oekraïners nog sceptisch tegenover het EK. We hebben toch geen kans en het kost ons alleen maar geld, zeiden ze. Veel Kievenaren hadden zelfs de stad verlaten voor het EK begon. "Ze dachten dat alle fans hooligans zouden zijn. Nu komen we erachter dat het ook anders kan. Wij hebben niet zulke grappige fans als de Zweden", vertelt Lepoejako. "Als het EK in Stockholm was geweest waren we nooit met 40 duizend man gekomen, zoals zij wel hier."

De overwinning op Zweden van maandag heeft daar verandering in gebracht. De sfeer in de stad was fenomenaal. Overal liepen fans, kinderen, mensen die spontaan folkloreliederen gingen zingen en werd er in de Zweedse bar cider gedronken. Zweedse fans wisselden van tuniek om met de Oekraïners te feesten.

De positiviteit is nog steeds te zien in de fanzone in de hoofdstad. Anna Sknitpka (20), een studente met hoge hakken en dikke eyeliner, is er op dinsdag voor het eerst. "Ik hou niet van voetbal en had geen zin hier tussen de hooligans te staan. Maar vanwege gister dacht ik: laat ik toch eens kijken."

Haar medestudente Naistja Strakino (21) knikt. "Alles is veranderd." De blonde studente met de regenwoudjurk kan wel uitleggen waar dit vandaan komt. "Oekraïners hebben veel teleurstelling te verduren, dus we stellen ons liever op een verlies in en zien alles heel zwart. Dat we tegen de Zweden hebben gewonnen, is heel goed voor het land. Bovendien staan we nu bovenaan in onze groep, zo onverwacht."

Als ze gevraagd worden naar de uitslag van vanavond, laten ze echter weer wat van hun oude zwartkijkerij zien. "We gaan verliezen tegen Frankrijk, ze zijn te goed. Maar we hebben misschien wel een kans tegen Engeland." Gaan ze dan ook kijken in het Oekraïense shirt? Stakino lacht. "Nee joh, dat gaat me te ver. Het past toch niet bij mijn stijl. En bovendien zijn die me veel te duur, dan maak ik liever zelfs iets."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden