Oekraïne krijgt alsnog een deel van het IMF-hulpgeld

herstel | Het land heeft er lang op gewacht en hoopte op meer. Maar voor een nieuwe ronde moet de corruptie worden aangepakt.

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Oekraïne heeft er driekwart jaar op moeten wachten, maar het Internationaal Monetair Fonds maakt nu dan toch 1 miljard dollar over naar het door conflict en crisis geplaagde land, al stemde IMF-lid Rusland tegen de overboeking. Oekraïne had gehoopt op iets meer, te weten 1,7 miljard dollar, een tiende van de 17,5 miljard die het IMF heeft gereserveerd om het land er bovenop te helpen. Maar Oekraïne voldoet niet aan alle criteria die het IMF als voorwaarde stelt aan zijn hulp, meldt het fonds. Vandaar dat het voorlopig hierbij blijft.

Dat Oekraïne niet voortmaakt met de aanpak van corruptie en de verkoop van staatsbedrijven is de reden dat het land zo lang op het geld heeft moeten wachten. IMF-topvrouw Christine Lagarde ziet nu 'welkome tekenen van herstel', zoals een snelle daling van de inflatie en een stijging van de banktegoeden. Oekraïne heeft het niet makkelijk gehad, zegt ze, maar zijn economie groeit dankzij verstandig ingrijpen van de regering. Al mag die niet achteroverleunen. "Doortastende uitvoering van beleid blijft cruciaal(...), gezien de aanzienlijke uitdagingen in het verschiet", aldus Lagarde. De economie van Oekraïne kromp vorig jaar 10 procent; dit jaar hoopt het op een groei van rond de 1 procent.

Hoewel de regering al het mes zette in vroegpensioenregelingen, vindt het IMF dat Oekraïne de pensioenen verder dient te versoberen om het systeem betaalbaar te houden. Belastingen, de douane, de banken, staatsbedrijven, ze moeten opgeschud en aangepakt, meent Lagarde. En vervolg eens wat gevallen van corruptie in hogere regionen, raadt ze aan.

Rusland stemde tegen een nieuwe ronde van steun aan Oekraïne. Moskou vindt dat IMF-regels die verbieden. Oekraïne heeft een schuld van 3 miljard dollar aan Rusland openstaan, die het aanging onder de pro-Russische oud-president Janoekovitsj. Zolang die niet is terugbetaald, mag Oekraïne geen IMF-geld krijgen, vindt Rusland.

De Oekraïense president Petro Porosjenko meldt dat de beslissing van het IMF de deur openzet voor een nieuwe lening van 600 miljoen euro van de EU en een garantiestelling van 1 miljard dollar van de VS.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden