Oekraïne komt personeel tekort, iedereen zit in Polen

Directeur Nazar Bigisjin van de textielfabriek HRT Textiles in de vestiging in Lviv. Beeld Michiel Driebergen
Directeur Nazar Bigisjin van de textielfabriek HRT Textiles in de vestiging in Lviv.Beeld Michiel Driebergen

Sinds Polen de arbeidsmarkt ruimhartig opende voor Oekraïners, stroomt het westen van Oekraïne leeg.

Michiel Driebergen

'Naaisters gezocht'. In de marsjroetka, het typische gele busje waarmee massa's mensen zich door de stad bewegen, hangt een personeelsadvertentie van een textielfabriek. Maar het levert weinig op. Kundige vakvrouwen uit het Oekraïense Lviv kiezen liever voor Polen, zo blijkt. In het buurland, honderd kilometer verderop, verdienen ze drie keer zo veel.

Steeds meer Oekraïense bedrijven kampen met een tekort aan personeel, vooral in het westen van het land. Een van de redenen: de aanzuigende werking van Polen. Onlangs gaf vicepremier Gennadi Zoebko op de nationale televisie een waarschuwing af. Het 'verlies van menselijk kapitaal' is een van de belangrijkste problemen van Oekraïne, sprak de minister.

En dat terwijl Europese bedrijven West-Oekraïne eindelijk op het netvlies hebben. In de provinciehoofdstad Lviv voelt de oorlog in het oosten ver weg en de ligging, nabij de poort van Europa, is aantrekkelijk. Het Deense moederbedrijf van de textielfabriek HRT Textiles gebruikt de Lvivse vestiging om met Azië te concurreren. Dat kan vooral door de snelle levering van bestellingen aan de Europese markt, maar ook met de arbeidskosten: volgens directeur Nazar Bigisjin zijn de inkomens zelfs lager dan in China.

Risico

De afgelopen maanden zag Bigisjin zich genoodzaakt het loon van zijn tweehonderd medewerkers met dertig procent te verhogen. Dat is prettig voor de naaisters, maar een risico voor het bedrijf, zegt de directeur. "Er is een grens aan hoe lang we hier kunnen blijven produceren." De Deense eigenaren zijn 'niet bezorgd, maar zelfs bang', zegt hij. Vorig jaar besloot Bigisjin tot een noodgreep. Hij opende een nieuwe vestiging in een kleine stad, honderd kilometer verderop, waar nog vaardige vrouwen zijn die om werk verlegen zitten. Er gingen vijftig mensen aan de slag, maar er zijn ook nog twintig vacatures.

De schaarste aan vakmensen komt door de magneetwerking van Polen. Twee jaar geleden versoepelde het buurland de regels voor Oekraïners om in Polen aan de slag te gaan. Ook daar kampen werkgevers immers met grote tekorten, als gevolg van de voortdurende trek van het eigen personeel naar West-Europa. Een goede naaister is gewild in Polen en kan er zevenhonderd euro verdienen; dat is drie keer meer dan wat Bigisjin zijn personeel betaalt.

Vooralsnog gaat het vooral om tijdelijke betrekkingen, veelal seizoenswerk, zegt Jaroslav Portoegaj. Deze ondernemer uit Lviv werft Oekraïners voor het buurland. Met zijn bedrijf DobraRobota, ofwel Goed Werk, heeft hij gemiddeld een dertigtal mensen in Polen gestationeerd: in de landbouw voor bijvoorbeeld de aardbeienpluk, in de bouw en in de horeca. Seizoenswerk is goed, vindt Portoegaj. Maar hij maakt zich wel zorgen over het vertrek van studenten en vaklui uit Oekraïne. "Als de Poolse economie blijft groeien zal de uitstroom niet stoppen."

Door de migratie naar het westen dreigt een rijke traditie van textielvervaardiging in West-Oekraïne verloren te gaan, zegt directeur Bigisjin. Vooralsnog is hij al blij dat hij zijn personeel grotendeels weet vast te houden. Daarvoor moet hij wel wat doen. Zo krijgen de naaisters op Vrouwendag een presentje. Komende maand organiseert hij een personeelsfeest in de stad, waar zijn tweehonderd naaisters sjasliek - gebraden vlees aan een spies - zullen eten en samen zullen dansen tot in de vroege ochtend.

Leegloop heeft ook voordelen

Volgens de Pools-Oekraïense Kamer van Koophandel zijn er inmiddels twee miljoen Oekraïners aan het werk in Polen. Het zou gaan om 1,7 miljoen goedgekeurde aanvragen voor tijdelijk werk plus een schatting van het aantal illegale arbeiders. De meeste mensen werken in de landbouw en in de bouw.

De grote stijging dateert van de afgelopen twee á drie jaar, sinds werkvergunningen in Polen voor Oekraïners eenvoudig verkrijgbaar zijn.

De arbeidsmigratie heeft niet alleen slechte kanten: 70 procent van het verdiende inkomen wordt geïnvesteerd in Oekraïne. Dat is zo'n drie miljard euro, ofwel 4 procent van het nationale inkomen.

Lees ook:

Polen lijdt onder vertrek van honderdduizenden landgenoten

Poolse werknemers vertrekken liever naar het buitenland waar de lonen hoger zijn, dan dat ze de banen in eigen land opvullen. Gevolg? Een tekort aan arbeidskrachten. "Ik kan nog geen schoonmaakster vinden."

Waarom een rem op Oost-Europese arbeiders de economie onderuit zou halen

"Hoe meer Polen, hoe beter", zegt Jos Slagter in sappig West-Fries. Nogal wiedes: Slagter moet het als eigenaar van de Polski Supermarket in Venhuizen van Polen hebben. Hij is de enige Nederlandse eigenaar van een Poolse supermarkt in het hele land, zegt hij trots.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden