NieuwsMH17

Oekraïne heeft ‘cruciale getuige’ MH17 in handen

Redactie

Een betrokkene bij het neerhalen van vlucht MH17 is al twee jaar geleden door Oekraïne opgepakt en veroordeeld. Dat zei een onderdirecteur van de Oekraïense inlichtingendienst SBOe woensdag tijdens een briefing in Kiev, op de dag van de herdenking van de vliegramp.

Volgens onderdirecteur Vitali Majakov gaat het om een pro-Russische rebel die de vrachtauto regelde waarmee de Buk-raket die vlucht MH17 neerhaalde door Oekraïne werd gereden. Hij zit een celstraf uit, aldus Majakov. Over zijn identiteit zijn geen mededelingen gedaan.

“We zijn erachter gekomen van wie de truck was en we hebben achterhaald welke rebel die heeft opgepikt bij het vrachtwagenbedrijf in Donetsk”, aldus Majakov. Hij zei niets over de vraag waarom deze ­informatie niet eerder naar buiten is gekomen.

De SBOe geldt voor het internationale onderzoeksteam Jit als een belangrijke bron van informatie, ­onder meer door verklaringen van personen die volgens de SBOe in telefoongesprekken zijn gedaan en zouden zijn afgeluisterd. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren op de Oekraïense claim.

Het was gisteren vijf jaar geleden dat de vliegramp gebeurde. Bij het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen was gistermiddag een besloten herdenking in aanwezigheid van 1200 nabestaanden en betrokkenen bij de afwikkeling van de ramp. Bij het herdenkingsbos werden de namen van de 298 slachtoffers, onder wie 196 Nederlanders, voorgelezen.

Premier Rutte en voorzitter Piet Ploeg van de Stichting Vliegramp MH17 hielden een toespraak. De premier hekelde de desinformatie die Rusland verspreidt over het neerhalen van het toestel: “Flagrante leugens en doelbewuste fluistercampagnes mogen het nooit winnen van de onloochenbare feiten.”

Lees ook:
Het Kremlin zal de gevolgen van MH17 nog jaren voelen

Op het eerste gezicht lijkt Rusland weg te komen met zijn rol in de vliegramp, vandaag vijf jaar geleden. Maar MH17 raakt Rusland wel degelijk.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden