'Oekraïne heeft baat bij referendum'

Oekraïners vierden in Kiev in februari dit jaar dat president Janoekovitsj een jaar eerder, tijdens de Maidan-revolutie, het veld moest ruimen. Beeld anp
Oekraïners vierden in Kiev in februari dit jaar dat president Janoekovitsj een jaar eerder, tijdens de Maidan-revolutie, het veld moest ruimen.Beeld anp

"Ik las op internet over het referendum en ik schrok. Meer dan 400.000 handtekeningen, dat is ongelofelijk veel." Bij de universiteit in Kiev reageert rechtenstudent Vladislav Jachmenov (21) op de volksraadpleging die Nederland mogelijk gaat houden over het associatieverdrag met Oekraïne. "Toen ik verder las, was ik opgelucht. Want naar ik begrijp, kan het verdrag op 1 januari wel in werking treden."

Veel studenten in het Sjevtsjenko-park bij de universiteit hebben gehoord van het referendum. Zij demonstreerden anderhalf jaar geleden op het Majdanplein voor het associatieverdrag met de Europese Unie en klinken nog immer strijdvaardig. "We zullen nu des te meer moeten bewijzen dat we bij Europa horen", zegt Vladimir Krikun (20), de studiegenoot van Vladislav.

Vladimir draagt zijn cadettenuniform; naast zijn rechtenstudie doet hij de opleiding aan de Militaire Academie om zijn land te kunnen verdedigen als de oorlog in Oost-Oekraïne voortduurt.

Beide jongens begrijpen de bezwaren van GeenPeil, de initiatiefnemers van de handtekeningenactie voor het referendum. Want ja, Oekraïne is in oorlog en bovendien tot op het bot corrupt. "Stel dat ik straks openbaar aanklager ben, dan zal mijn baas me dwingen smeergeld aan te nemen om zichzelf te verrijken", zegt Vladimir. "In Oekraïne zijn de salarissen zo laag dat je gedwongen bent om mee te doen in het corrupte systeem om te kunnen overleven."

Opgesloten
Het associatieakkoord moet volgens hem dan ook vooral de economie versterken. "Jonge mensen als ik willen niet meer corrupt zijn. Onze generatie zal het land veranderen."

De studenten verwachten veel van het associatieverdrag vanwege de hoop dat hun diploma straks erkend zal worden in Europa. "Nu zijn Oekraïense diploma's over de grens niets waard. We voelen ons opgesloten in eigen land."

Ook de belofte dat Oekraïners in de toekomst visumvrij naar de Europese Unie kunnen reizen is aantrekkelijk - hoewel dit op 1 januari nog niet het geval zal zijn. Momenteel is studeren in de Europese Unie onbetaalbaar voor de meeste Oekraïners en het verkrijgen van een werkvergunning bijna onmogelijk. Zelfs een toeristenvisum is een gedoe, zegt Lesia Jarosjenko, die Nederlands studeerde in Kiev en nu lesgeeft op de Nederlandse school.

Studenten Vladimir (l) en Vladislav. Beeld Michiel Driebergen
Studenten Vladimir (l) en Vladislav.Beeld Michiel Driebergen

"Een privéstudente van me wil naar Nederland, maar het visum kost haar te veel tijd en geld. Zo kan ze niet in contact komen met moedertaalsprekers." Je moet niet alleen beschikken over een uitnodiging en de vereiste papieren, maar ook bankafschriften tonen om te bewijzen dat je geld hebt om te reizen. "Een visum kost 35 euro. Dat hebben veel Oekraïners niet."

Een angst van de voorstanders van het referendum is dat Oekraïners massaal naar de Europese Unie zullen komen om banen in te pikken. "Ben je gek", reageert Roeslan Rochov (24), student bedrijfskunde. "Oekraïners willen geen baantje onder hun niveau. Maar als ik hier in Kiev een goedlopend bedrijf wil opzetten, moet ik vrij kunnen reizen." Ook Roeslan protesteerde vorig jaar drie maanden lang op het Majdanplein, samen met zijn broer en vader. "Niet zozeer voor het verdrag, maar omdat ik hoop dat Oekraïne net zo'n land wordt als Nederland."

Verdriet
De politiek in Kiev reageert verrast op het initiatief van GeenPeil. "Het referendum praat over Oekraiens lidmaatschap van de Europese Unie, terwijl dat niet op de agenda staat", zegt Boris Tarasjoek, oud-minister van buitenlandse zaken en voormalig ambassadeur in Nederland. "Het doet mij verdriet dat zoveel Nederlanders Oekraïne van de Europese kaart willen vegen."

Toch zegt de oud-minister met vertrouwen uit te kijken naar de uitslag van het referendum. "Onlangs prees de directrice van het IMF Oekraïne om de hervormingen die corruptie moeten bestrijden. Tijdens de discussie over het referendum zullen Nederlanders zien wat hier ten positieve gebeurt. Dan zullen zij 'ja' zeggen tegen het verdrag en kan het parlement definitief ratificeren."

Ook rechtenstudent Vladislav Jachmenov denkt dat het referendum uiteindelijk positief uitpakt voor Oekraïne. "Drie jaar geleden bezocht ik Nederland. Wat bleek: veel mensen dachten dat Oekraïne in Rusland lag. Straks zal iedereen weten dat Rusland en Oekraïne twee verschillende landen zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden