Oekraïne belooft bestand rampplek

De Oekraïense president Petro Porosjenko ontmoet minister Frans Timmermans (buitenlandse zaken) in Kiev, 19 juli 2014. Beeld getty
De Oekraïense president Petro Porosjenko ontmoet minister Frans Timmermans (buitenlandse zaken) in Kiev, 19 juli 2014.Beeld getty

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft toegezegd dat het leger niet in de buurt van het rampgebied gaat vechten zodat onderzoekers eindelijk aan de slag kunnen. Die belofte kreeg minister Frans Timmermans (buitenlandse zaken) gisteren in Kiev.

Oekraïne zal zich onthouden van gevechtshandelingen in een gebied tot twintig kilometer rond de rampplek. Onderzoekers kunnen per dag aangeven langs welke route ze willen reizen. Oekraïne zal daar geen wegversperringen aanleggen om op die route geen confrontatie met de separatisten te riskeren.

Ook gisteren lukte het de Nederlandse en Australische onderzoekers weer niet in het gebied te komen door gevechten. Vandaag wordt een nieuwe poging ondernomen.

Het redelijk succesvolle offensief van het leger heeft de separatisten in de verdediging gedrongen. Separatistenleider Igor Borodai zou vanuit Donetsk naar Moskou vertrokken zijn.

'Dramatische verandering'
Na een eerder verblijf in de Russische hoofdstad begin deze maand benoemde hij een nieuwe man tot vicepremier van de 'Volksrepubliek Donetsk', Vladimir Antjoefejev (63), net als hijzelf in Rusland geboren, en wel in Siberië. Nu Borodai weg is, heeft deze Rus, die eerder vocht in Tsjetsjenië, Zuid-Ossetië en Transnistrië, ineens de leiding. Zijn doel: Donetsk verder destabiliseren.

Volgens de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Geoffrey Pyatt, is er de afgelopen weken een 'dramatische verandering' in het leiderschap van de separatisten geweest. Die zou wijzen op een veel directievere Russische rol. "Deze individuen staan in regelmatig contact met de autoriteiten in Rusland." Oekraïense rebellenleiders zijn naar de zijlijn geschoven, zoals Alexander Chodakovski. Wellicht klapte deze daarom na de crash van de MH17 uit de school met zijn uitspraak dat de rebellen wel degelijk over een geavanceerd BUK-rakettensysteem beschikten.

Afgeluisterde gesprekken

Onenigheid onder de separatisten kan goed nieuws betekenen voor het Oekraïense leger en voor de Nederlandse onderzoekers. In afgeluisterde gesprekken zou de afgezette Oekraïner Denis Poeshilin - ooit 'de president' - klagen over Borodai's maat uit Tsjetsjenië en de Krim, Moskoviet Strelkov, de militaire leider in het gebied. "De idiote kolonel heeft gezegd laten we het openbaar vervoer stilleggen en hoge flats in de buitenwijken platschieten". Aldus Poeshilin volgens de regering in Kiev.

Anderzijds wordt de komst van nieuwe 'vrijwilligers' uit Rusland volgens Washington vergezeld van meer zware wapens. Zo zou Moskou de levering van krachtigere raketlanceerinstallaties voorbereiden, aldus veiligheidsadviseur van Obama, Tony Blinken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden