Oekraïense universiteit lanceert online studeren door gasruzie

In de regio Dnjepropetrovsk is het alweer rond het vriespunt, hier tijdens de verkiezingen van afgelopen weekend. In hartje winter in het oosten van Oekraïne zijn temperaturen van min 25 graden geen uitzondering. Beeld EPA
In de regio Dnjepropetrovsk is het alweer rond het vriespunt, hier tijdens de verkiezingen van afgelopen weekend. In hartje winter in het oosten van Oekraïne zijn temperaturen van min 25 graden geen uitzondering.Beeld EPA

Na maanden van ruzie over betalingen hebben Rusland en Oekraïne een akkoord gesloten over de aanvoer van Russisch aardgas naar Oekraïne. De deal werd gesloten na bemiddeling door de Europese Unie. In de grote Oost-Oekraïense stad Dnjepropetrovsk hebben ze een gasakkoord niet afgewacht. De universiteiten in de industriestad met ruim 1 miljoen inwoners willen hun studenten de komende winter via het internet laten studeren.

De Oekraïeners zullen opgelucht zijn na het akkoord dat donderdagavond laat werd gesloten. Rusland draaide in juni de kraan dicht vanwege een betalingsachterstand van Oekraïne. In sommige delen van Oekraïne was de gasdruk de afgelopen maanden al minder en veel inwoners rekenden er al op het deze winter misschien helemaal zonder aardgas te moeten stellen.

Maar terwijl de nachttemperaturen in Oekraïne alweer tot rond de nul graden zijn gedaald is er dus op het nippertje een deal gesloten onder druk van de Europese Commissie, die optrad als bemiddelaar. In elk geval tot maart volgend jaar kunnen de Oekraïeners hun huizen weer warm stoken. Ook de Russische gaslevering naar Europa is nu veiliggesteld. Oekraïne is een belangrijk doorvoerland voor Russisch gas.

In Dnjepropetrovsk, kenniscentrum van de metaalindustrie, hebben de tien universiteiten een mogelijk noodsituatie niet afgewacht. Alvast anticiperend op een koude winter met onverwarmde gebouwen heeft een tiental universiteiten in de stad een vergaand plan gelanceerd: de studenten blijven thuis en gaan via internet studeren. Een unicum, zo'n drastische maatregel is nog niet eerder nodig geweest.

"Tussen 8 december en 2 maart studeren alle studenten online, is het plan nu", vertelt Olga Lapinska, universitair docent Engels aan de Nationale Metallurgische Academie van Oekraïne, die alleen al zo'n 20.000 studenten heeft. De hele regio Dnjepropetrovsk telt ruim 160.000 studenten, met daarbij nog een aantal gevluchte studenten uit de oostelijke oorlogsregio's Donetsk en Loegansk.

Het is ook een experiment voor de universiteiten. "Er zit een positieve kant aan", zegt Lapinska. "In Europa en de VS studeren studenten al veel thuis via het internet en de colleges gaan via videoverbindingen. Het is interessant om uit te proberen of we dat hier ook kunnen. De afgelopen tijd hebben wij als docenten een cursus gehad in het lesgeven via een videoverbinding, en gezien hoe Amerikaanse professoren dat doen."

Om eventuele problemen met gemiste colleges voor te zijn hebben de meeste universiteiten wel besloten om in november en maart en op zaterdagen extra lessen te plannen. En in januari zijn er examens waarvoor de studenten wel naar de universiteiten moeten.

Of de universiteiten, nu er vrij plotseling toch een gasakkoord ligt, zullen vasthouden aan hun online-plannen, is nog niet helemaal duidelijk. "We zullen nog even moeten afwachten hoe het akkoord precies uitwerkt", aldus Lapinska. "Misschien dat de leiding uiteindelijk toch zal besluiten de studenten wel naar de universiteitsgebouwen te laten komen, maar dat weten we nu nog niet."

Oekraïne moet de komende tijd een gasprijs van 385 dollar betalen, ongeveer hetzelfde als Europese landen betalen. De docente is wel blij dat er een akkoord is gesloten, maar is boos over de prijs. "Het is wel minder dan de bijna 500 dollar die Rusland eerst eiste, maar wij zouden minder moeten betalen dan Europa", vindt Lapinska.

"Eigenlijk zouden we helemaal geen gas van Rusland moeten kopen", zegt de docente. "Rusland is onze vijand. Poetin vernietigt onze economie en vermoordt onze mensen. Velen in Oekraïne hebben door toedoen van Rusland ruzie met elkaar gekregen. We zouden geen enkele relatie met Rusland meer moeten hebben."

Olga Lapinska Beeld O. Lapinska
Olga LapinskaBeeld O. Lapinska
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden