Oekraïense stad Lviv verbiedt 'Russische culturele producten'

Het verbod op op Russische cultuurproducten valt samen met het jaarlijkse literatuurfestival in Lviv. Beeld AP
Het verbod op op Russische cultuurproducten valt samen met het jaarlijkse literatuurfestival in Lviv.Beeld AP

De inwoners van de Oekraïense stad Lviv kunnen binnenkort geen Russische films, muziek en boeken meer kopen. Die worden verboden.

De regionale raad van Lviv stemde deze week voor een verbod op 'Russische culturele producten', het zou nodig zijn om de 'russificatie' tegen te gaan. Het moratorium, dat geldt voor de hele regio, houdt stand zolang de Russen 'Oekraïens grondgebied bezet houden'.

De maatregel toont dat de spanningen tussen Oekraïne en Rusland eerder toe- dan afnemen, maar het zegt ook veel over het nationalistische sentiment dat in steeds meer delen van het land de kop opsteekt.

In principe is Oekraïens de voertaal in Lviv, gelegen in het westen van het land en ook wel aangeduid als culturele hoofdstad. Maar bijna alle inwoners spreken ook Russisch en Russische literatuur is geliefd. De timing van de maatregel is in dat opzicht veelzeggend, namelijk op het moment dat het jaarlijkse literatuurfestival van start ging.

Omstreden wet

Het ont-russen vindt niet alleen plaats op regionaal niveau. Onder de Oekraïense president Petro Porosjenko is de taalstrijd alleen maar verhard. Vorig jaar ondertekende de president een omstreden wet waarin staat dat alleen in het Oekraïens lesgegeven mag worden op scholen vanaf de vijfde klas. In een land waar een derde van de inwoners Russisch als moedertaal heeft, is dat een ingrijpende maatregel. Porosjenko verbood ook Russische sociale netwerken en de import van sommige Russische boeken.

Lviv is de eerste regio die het Russisch helemaal probeert uit te bannen, hoewel het de vraag is of dat lukt, aangezien muziek en boeken ook online te koop zijn. De regionale raad van Lviv spoort andere regio's aan hetzelfde te doen en het vraagt het Oekraiens parlement een soortgelijk verbod te overwegen.

In Rusland wordt verontwaardigd gereageerd. De doema, het Russische parlement, noemde de voorstanders van de wet 'dieren'. De maatregel zou indruisen tegen het internationale recht. Ook westerse diplomaten in Oekraïne bekritiseren het verbod. "Gewoon dom", twitterde de Canadese ambassadeur Roman Waschuk. Zijn Britse collega Judith Gough waarschuwt voor groeiende intolerantie.

Lees ook:

Spasiba? Djakoejoe! Oekraïne neemt met taalwet verder afstand van Rusland

Hoe week je jezelf los van een al te opdringerige buurman? Met het veelbesproken associatieverdrag, dat vandaag in werking treedt, zoekt Oekraïne toenadering tot Europa. En met een nieuwe taalwet afstand van Rusland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden