Oekraïense soldaten als ratten in de val

Duizenden Oekraïense militairen dreigen omsingeld te raken door pro-Russische separatisten nu die oprukken naar een strategisch spoorwegknooppunt in het oosten van het land, bij het plaatsje Debaltseve. De Oekraïners verdedigen het stadje met hand en tand, maar hoe lang zij dit nog vol kunnen houden is de vraag. Rebellen, geholpen door Russische militairen en zwaar geschut hebben hen bijna in de tang.

Het zijn scenes uit de hel, de beelden die de laatste dagen binnenkomen uit Debaltseve en omliggende plaatsjes. Voor april vorig jaar waren het slaperige plattelandsstadjes, nu dreunt er ononderbroken zware artillerie. De afgelopen dagen zijn er tientallen doden gevallen, militairen en burgers.

Dat de strijd in Oost-Oekraïne steeds grotere vormen aanneemt, mag ook blijken uit een mededeling van de pro-Russische separatistenleider Aleksandr Zachartsjenko, die gisteren een grote mobilisatie afkondigde.

Zachartsjenko wil het rebellenleger binnen tien dagen met 100.000 man uitbreiden. Waar hij die mannen en de benodigde bewapening zo snel vandaan wil halen, zei hij er niet bij.

Voor de Oekraïense soldaten lijkt er ondertussen materiële bijstand in aantocht. De Amerikaanse president Obama overweegt alsnog wapens aan Oekraïne te leveren.

Tot nog toe sturen de Verenigde Staten alleen 'niet-dodelijke' middelen, zoals gasmaskers en radartechnologie. Maar de recente escalatie van de strijd met pro-Russische separatisten verandert de zaak, liet een hoge regeringsfunctionaris gisteren weten.

Obama aarzelt nog omdat hij geen oorlog op afstand tegen Rusland wil beginnen. Ook twijfelt hij aan het vermogen van de Oekraïense strijdkrachten om geavanceerde wapens effectief in te zetten. Daarbij meent hij dat de Oekraïners met geen mogelijkheid van zoveel wapens kunnen worden voorzien dat zij opgewassen zijn tegen de militaire macht van Rusland; Washington stelt dat dat land de separatisten bevoorraadt.

President Obama wil de wapenleveranties daarom eerst met Europese leiders overleggen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel laat alvast weten dat zij tegen is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden