Oekraïense president wil steun van Navo in conflict met Rusland

Enkele Oekraïense schepen die door Rusland in beslag werden genomen.Beeld REUTERS

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft de Navo om steun gevraagd nadat Russische patrouilleschepen zondag het bevel overnamen op drie Oekraïense schepen in de Straat van Kertsj, een waterweg tussen de Krim en het zuiden van Rusland. De VS en Europese landen in de VN-Veiligheidsraad veroordelen de Russische provocatie en hebben zich achter Oekraïne geschaard.

Porosjenko vraagt de Navo in de Duitse krant Bild om ‘Oekraïne te helpen en beveiliging te verzorgen'. Hij hoopt dat Navo-landen bereid zijn om marineschepen zijn kant op te sturen. Volgens de president is de Russische leider Vladimir Poetin van plan om de Zee van Azov in te nemen. 

‘We kunnen deze agressieve politiek van Rusland niet accepteren. Eerst was het de Krim, toen het oosten van Oekraïne, nu wil hij de zee van Azov. Duitsland moet zich ook de vraag stellen: Wat zal de volgende stap van Poetin zijn als we hem niet tegenhouden?’ aldus Porosjenko in het interview met de krant. De president kondigde de noodtoestand af in het land naar aanleiding van het conflict. 

De Navo gaf al eerder aan de kant van Oekraïne te kiezen, hoewel het land geen officiële lidstaat is. Navo-baas Jens Stoltenberg riep Rusland op om de Oekraïense schepen, die werden beschoten voordat ze werden ingenomen, vrij te geven. Ook de bemanning moet worden vrijgelaten, aldus Stoltenberg. In totaal worden 24 bemanningslieden worden vastgehouden door Rusland. Oproepen van de internationale gemeenschap om hen vrij te laten, hebben vooralsnog geen effect gehad.

In een verdrag uit 2003 staat dat Rusland en Oekraïne gezamenlijk zeggenschap over de Straat van Kertsj, maar sinds de annexatie van de Krim vindt Rusland dat de waterweg bij hen hoort. Eerder dit jaar opende het land er een brug. 

Rusland legt de schuld van het alsmaar escalerende conflict bij Oekraïne; marineschepen van dat land waren illegaal Russische wateren binnengedrongen. Poetin heeft Porosjenko ervan beschuldigd met de 'provocatie’ op het water kiezers voor zich te willen winnen voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Havenblokkade

Doordat Oekraïense havens aan de Zee van Azov worden geblokkeerd door de Russische actie kunnen tientallen schepen hun normale taken niet uitvoeren, zegt de Oekraïense minister Volodymyr Omeljan (Infrastructuur).

Omeljan stelt op Facebook dat achttien schepen liggen te wachten tot ze de Zee van Azov binnen kunnen varen. Die vaartuigen zijn onderweg naar de havens van Berdjansk en Marioepol. Ook liggen vaartuigen noodgedwongen voor anker tot ze de zee kunnen verlaten.

De minister zegt dat vaartuigen alleen toestemming krijgen om door te varen als ze onderweg zijn naar Russische havens. “Het doel is simpel: door Oekraïense havens in de Zee van Azov te blokkeren, hoopt Rusland Oekraïne uit ons eigen grondgebied te verdrijven”, concludeert de minister.

Lees ook:

Waarom Rusland Oekraïne zo hard aanpakt in de Straat van Kertsj

Rusland schuift de volledige verantwoordelijkheid voor het gewapende conflict in de Straat van Kertsj op Oekraïne. Dat land heeft zich volgens de woordvoerder van president Poetin schuldig gemaakt aan ‘een zeer gevaarlijke provocatie’.

Poetin pookt het conflict met Oekraïne weer op

Wat zit er achter de confrontatie tussen Rusland en Oekraïne in de Straat van Kertsj? Beide landen kunnen garen spinnen bij de oplopende spanning.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden