Oegandese krant roept op tot ophangen homo's

Voorpagina van de Oegandese krant Rolling Stone met de dodenlijst voor homo's. (AP) Beeld
Voorpagina van de Oegandese krant Rolling Stone met de dodenlijst voor homo's. (AP)

Op de voorpagina van de krant staat in chocoladeletters aangekondigd: foto's van de meest prominente homo's van Oeganda. Over de letters heen staat in een gele box: 'hang ze op'

van onze internetredactie

De Oegandese krant Rolling Stone maakte de namen, adressen en foto's bekend van honderd prominente mannen en vrouwen die homoseksueel zijn. De krant roept lezers op om de mannen en vrouwen op de lijst aan te vallen en op te hangen. Volgens het artikel zijn homo's een belediging voor de traditionele levensstijl, hebben homo's vaak gruwelijke ziektes en recruteren ze kinderen bij basisscholen.

"Homo's zijn een gevaar voor de maatschappij" aldus hoofdredacteur Giles Muhame, die denkt dat de krant met de publicatie van het artikel het land een dienst bewijst. "Het doel van de krant is om de gevaren in de maatschappij te tonen. Net als andere kranten schrijven we over de belangrijke zaken in de maatschappij." De krant is met een oplage van 2000 exemplaren niet echt heel groot. Maar omdat elke krant door ongeveer tien mensen wordt gelezen zijn er toch zo'n 20.000 Oegandezen die het artikel hebben gezien.

Bijna een jaar geleden besloot president Yoweri Museveni homoseksualiteit in Oeganda wettelijk te verbieden. Homoseksuele handelingen zijn strafbaar en voor sommige handelingen kan de dader levenslang of zelfs de doodstraf krijgen.

Volgens Patrick Ndede (27) hield voor de invoering van de wet niemand zich bezig met homo's en hun activiteiten. "De wet heeft de aandacht op ons gevestigd en sindsdien worden we we belaagd door mensen die een hekel hebben aan homoseksualiteit."

Volgens de voorzitter van de vereniging voor seksuele minderheden in Oeganda, Frank Mugisha, zijn de cijfers het afgelopen jaar verdubbeld ten opzichte van twee jaar geleden. Sinds de invoering van de wet zijn er 20 homo's aangevallen en nog eens 17 zijn gearresteerd en zitten in de gevangenis.

Oeganda is niet het enige land waar homoseksualiteit verboden is. Ook in Nigeria is het strafbaar met de dood of gevangenisstraf. Zuid Afrika is het enige land dat het homohuwelijk erkent, maar ook daar is homoseksualiteit niet algemeel geaccepteerd. Bendes trekken er regelmatig op uit om lesbiennes te 'corrigeren' door ze te verkrachten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden