Oegandese homoseksueel riskeert levenslange straf

President Museveni ondertekent omstreden wet. 'Ik zwicht niet voor arrogante en roekeloze Westerse groepen.'

Openlijk homoseksuele mannen en vrouwen in Oeganda durven hun huis niet meer uit. Ze zijn bang dat ze worden opgepakt en levenslang achter de tralies verdwijnen. Gisteren tekende de Oegandese president Yoweri Museveni een wet die draconische straffen op homoseksuele handelingen stelt, en die mensen verplicht om homoseksuelen aan te geven.

Wie één keer in bed wordt betrapt met iemand van het eigen geslacht krijgt veertien jaar cel. Bij 'recidiverende' homoseksuele handelingen spreekt de wet van 'verzwaarde homoseksualiteit', en dat is goed voor levenslange opsluiting. Hetero's kunnen in de cel belanden als ze nalaten om homo's te verklikken.

President Museveni, fanatiek evangelisch christen, zei in december nog dat hij de wet nooit zou ondertekenen omdat je 'mensen niet kunt straffen voor het feit dat ze abnormaal zijn'. Westerse landen oefenden ondertussen grote druk op hem uit om de wet, in december aangenomen door het parlement, te blokkeren. Zo dreigde de Amerikaanse president Obama dat hij het hulpbudget voor Oeganda zou terugschroeven.

Maar Museveni, aan de macht sinds 1986, is van gedachten veranderd. Hij liet wetenschappers uitzoeken of homoseksualiteit is aangeboren; zij konden daar geen bewijs voor vinden. Museveni concludeert nu dat homoseksualiteit simpelweg het gevolg is van een keuze voor slecht gedrag. En dat kan de samenleving niet tolereren.

Het staatshoofd had gisteren een leger journalisten opgetrommeld om maximale aandacht te krijgen voor de ondertekening van de wet. Hij wilde iedereen laten zien dat hij niet gezwicht is voor druk van 'arrogante and roekeloze Westerse groepen' die zouden proberen om Oegandese kinderen de homoseksualiteit 'in te lokken'.

De nieuwe wet, waar vier jaar over is gesteggeld, is tot stand gekomen met steun van Amerikaanse evangelisten. Die hebben de homohaat aangewakkerd met geld en praktische hulp, niet alleen in Oeganda, maar ook in Nigeria en Zambia. Gevolg: in een eerste versie van de wet stond zelfs dat homo's de doodstraf verdienden, maar na grote commotie werd dat afgezwakt tot levenslang.

Voorheen was 'tegennatuurlijke seks' in Oeganda al verboden; je kon er veertien jaar cel voor krijgen, op grond van een Brits-koloniale wet. De straffen zijn nu verzwaard, gelden voortaan ook voor vrouwen. Ook de klikplicht is nieuw. Verder wordt het strafbaar om relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht te 'bevorderen' of te 'erkennen'. Organisaties die homorechten verdedigen, kunnen hun werk amper nog doen. Ze vrezen lynchpartijen zoals in 2011, toen de Oegandese homoactivist David Cato thuis werd doodgeslagen.

Westerse mogendheden zinnen op een reactie. Minder financiële steun aan Oeganda ligt voor de hand. Maar het risico is dat homo's daar vervolgens de schuld van krijgen. Dat zou hun positie nog verder ondermijnen.

VANDAAG 4

Nederland schort hulp op

Amerikaanse staat Arizona wil bedrijven toestaan homo's als klant te weigeren
De Amerikaanse deelstaat Arizona wil dat bedrijven voortaan homoseksuele klanten mogen weren. Het lokale parlement heeft daartoe vrijdag een wet aangenomen. Deze week beslist gouverneur Jan Brewer of hij de wet bekrachtigt. De wet is tot stand gekomen dankzij een lobby van evangelische christenen. Zij willen dat de 'vrijheid van godsdienst' ook geldt op het werk; een christen mag daarom ook een homo als klant weigeren. Het bedrijfsleven is mordicus tegen de wet. Ondernemers vroegen de gouverneur daarom gisteren om de wet niet te tekenen. Ze vrezen een terugloop van het toerisme en een golf van rechtszaken tegen bedrijven. Amerikanen worden in het algemeen steeds toleranter ten opzichte van homoseksualiteit. Toch is het homohuwelijk nog altijd expliciet verboden in 29 staten; acht staten verbieden 'homopropaganda'; en drie staten werken aan Arizona-achtige wetgeving.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden