Oegandees Babu Sembajja wil niet terug de kast in

Babu Sembajja had zijn hoop gevestigd op de nieuwe richtlijn voor homoseksuele asielzoekers.Beeld Inge van Mill

Het asielverzoek van Oegandees Babu Sembajja werd in hoger beroep afgewezen. De IND gelooft niet dat hij op mannen valt.

Hij had zijn hoop gevestigd op de nieuwe richtlijn voor homoseksuele asielzoekers. Maar het asielverzoek van Oegandees Babu Sembajja (32) werd een maand geleden in hoger beroep afgewezen. Geen nieuwe feiten, betoogde de IND voor de rechtbank. Alweer, want Sembajja probeert al bijna tien jaar zonder resultaat een verblijfsvergunning te krijgen. “Maar ik ben gay”, zegt hij stellig. “Dit is wie ik ben.”

Hij wil dat de IND hem opnieuw ondervraagt, een nieuwe kans geeft. “Ik ben niet meer dezelfde persoon als negen jaar geleden”, zegt hij. “Ik heb nu de woorden om uit te leggen wat ik bedoel, wie ik ben. Ze zeggen dat ik het niet goed heb uitgelegd, maar nu kan ik dat wel.”

In december 2009 kwam Sembajja in Nederland. Hij vroeg asiel vanwege zijn seksuele geaardheid. In Oeganda is homoseksualiteit strafbaar. In 2014 werd een wet waarin de doodstraf stond op homoseksualiteit na veel internationale kritiek niet aangenomen, maar sindsdien staat er een levenslange gevangenisstraf op. Volgens Sembajja heeft een homoseksuele Oegandees die in de gevangenis belandt nog geluk. “Ze steken je huis in brand, of je verdwijnt op een dag gewoon”, zegt hij.

Genant

Bij de IND stelden ze hem vragen waar hij geen raad mee wist. “Ze wilden weten wat ik met mijn partner in Oeganda deed. Maar in mijn land praat je niet over zulke dingen. Ik vond het genant, ik durfde daarover niet met een vreemde te praten.”

De IND vroeg hem ook wanneer hij doorhad dat hij op mannen valt en wat voor gevoelens hij in die tijd had. Sembajja: “Het is heel raar om alles over je leven te bespreken als je uit een land komt waar homoseksualiteit een groot taboe is. Als ze ons vragen stellen, moeten ze niet vergeten waar we vandaan komen.”

Volgens de IND heeft Sembajja niet aannemelijk gemaakt dat hij ­homo is, onder meer omdat hij niet duidelijk heeft verklaard wanneer hij merkte dat hij op mannen viel en hoe hij met dat besef is omgegaan. Na een nieuwe aanvraag oordeelde de IND in 2016 nogmaals dat het niet aannemelijk is dat hij homo is.

Kleurkracht

Onder de nieuwe richtlijn zijn de vragen waar Sembajja moeilijk een antwoord op kan geven minder belangrijk, zegt zijn advocaat Inge Hidding. Dus heeft de Oegandees volgens haar recht op een nieuw oordeel van de IND. Dat is de rechtbank niet met haar eens. Ook een onderzoek van bureau Kleurkracht, dat laat zien dat de verklaringen die Sembajja heeft afgelegd vanuit de Oegandese cultuur beter te verklaren zijn dan vanuit de Nederlandse, is volgens de rechtbank geen reden om zijn asielaanvraag opnieuw onder de loep te nemen. Hetzelfde geldt voor een Oegandees krantenbericht waarin wordt opgeroepen naar Sembajja uit te kijken. 

De zaak van Sembajja ligt op dit moment bij de Raad van State. Hij mag de uitspraak niet in Nederland afwachten, maar hij is hier nog wel en doet zijn best onder de radar te blijven. Terug naar Oeganda kan niet, zegt hij, zijn leven zou in gevaar zijn. Sinds 2009 heeft Sembajja zich geprofileerd als gay-activist: hij is betrokken bij Uganda Gay on ­Move (voor Oegandese homo’s en lesbo’s in Nederland) en voer tijdens de Amsterdamse Gay Pride over de grachten. Op zijn sociale media is hij te zien met vlaggen en posters van het COC en van Uganda Gay on ­Move. “Ik ben trots op wie ik ben. Ik ontmoet hier mensen die ook homo zijn. Ik wil niet terug de kast in.”

Lees ook:

Onduidelijkheid over richtlijn voor homoseksuele asielzoekers

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) trekt zich weinig aan van het nieuwe asielbeleid voor lesbische, homo- en biseksuele vluchtelingen, zeggen homobelangenorganisatie COC en asieladvocaten.

Hoe bewijs je als asielzoeker dat je homo bent?

In 2014 sprak Trouw ook al eens met Babu Sembajja. Hij vertelde toen meer over zijn leven en zijn vlucht uit Oeganda. ‘Ik had geen idee dat je hier openlijk homo kon zijn en ik was nog heel angstig. Dus ik zei niets over mijn seksualiteit.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden