Oeganda wil problemen met Soedan op slagveld oplossen

KAMPALA (AFP) - Oeganda ziet geen kans meer op een vreedzame oplossing van het conflict met Soedan. “We hebben geen oplossing voorhanden, we zoeken er nu één op het slagveld”, zei de Oegandese president Yoweri Museveni op een persconferentie.

De president zei erbij dat hij niet perse tegen een vredesconferentie is, maar wees erop dat de contacten via de Igad, een ontwikkelings-organisatie van landen in de regio, niets hadden opgeleverd. Museveni zei dat Soedan, sinds het oplaaien van de rebellie in dat land, beschuldigend wijst naar zijn buurlanden, terwijl het om een binnenlands conflict gaat. Al jaren beschuldigen Soedan en Oeganda elkaar ervan dat ze elkaars opstandelingen helpen. April 1995 verbraken ze de betrekkingen. Afgelopen september ondertekenden ze, na Iraanse bemiddeling, in de Soedanese hoofdstad Khartoem een akkoord om de betrekkingen te normaliseren. Maar dat bleef een dode letter.

De ruzie liep de afgelopen weken hoog op. Op 12 januari opende de Soedanese oppositie een tweede front in het oosten van Soedan. Dat gebeurde nadat de guerrilla-organisatie SPLA, in het overwegend christelijke en animistische zuiden, een verbond had gesloten met de twee topleiders van de oppositie in het Arabisch-islamitische noorden: oud-premier Sadik Al-Mahdi en Al-Mirghanni. Beiden zijn leiders van twee van oudsher zeer machtige mystieke soefi-ordes.

Soedan beweert dat Ethiopië en Eritrea het rebellenoffensief in het oosten van Soedan steunen. Gisteren beschuldigde de Soedanese president Omar Al-Basjir Oeganda ervan dat het een nieuw front in het zuiden van Soedan wil openen. Hij zei dat er bij de grens tussen Oeganda en Soedan grote troepenconcentraties waren waargenomen. Volgens Basjir waren dat Soedanese rebellen, gesteund door Oegandese militairen. Tegen een Koeweitse krant zei ook minister van buitenlandse zaken Osman Ali Taha dat Soedan aan de Oegandese grens troepenconcentraties had ontdekt. Hij was niet overtuigd door de Oegandese uitleg, dat die troepen in het noorden van Oeganda het 'verzetsleger van de Heer' (LRA) bestrijden. Het LRA, een christelijk fundamentalistische organisatie, wil de tien geboden strikt toepassen en heeft fietsen verboden, op straffe van het afhakken van de voeten.

De Soedanese opstandelingen beweren dat ze tot op 30 kilometer de stad Roseires zijn genaderd. Daar is een dam, die 80 procent van de elektriciteit van Khartoem levert. Volgens de regering is het bericht gelogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden