Oecumenisch college geven in Hongkong

Voormalig PKN-voorman Bas Plaisier vertrekt naar Hongkong. In de Chinese metropool gaat hij protestantse theologen scholen. „Men is daar met veel plezier christen.”

Emiel Hakkenes

De plaatjes in de brochure van het Lutheran Theological Seminary in Hongkong zien er prachtig uit, heeft Bas Plaisier vastgesteld. „Of het in de praktijk ook zo is? Dat is afwachten.”

Vanaf januari is Plaisier (64) aangesteld als docent missiologie en oecumenische theologie in de Chinese metropool. Hij wordt door de Protestantse Theologische Universiteit en Kerk in Actie, zendingsorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) uitgezonden. Zondag wordt hij tijdens een kerkdienst in Den Haag uitgezwaaid.

Bent u de koffers al aan het pakken?

„Ja, de voorbereidingen voor vertrek zijn in volle gang. Ik moet zeggen: mijn nieuwe baan vervult me met dankbaarheid. De afgelopen twee jaar heb ik na mijn afscheid van het landelijke bestuur van de PKN veel naar China gereisd om daar contacten te leggen met kerken. Nu rolt dit daar uit.”

Hoe is Hongkong u op het spoor gekomen?

„Begin dit jaar was ik samen met rector Van der Sar van de Protestantse Theologische Universiteit op bezoek bij het Lutheran Theological Seminary. De vraag kwam naar voren of wij misschien een docent konden leveren. Van der Sar keek meteen naar mij. Aarzelend heb ik toen mijn vrouw gebeld. Zij zag het helemaal zitten. We zijn samen al vaker in Hongkong geweest. Het is een heel dynamische stad met een grote Indonesische gemeenschap. Dat spreekt ons aan, we hebben in Indonesië gewoond. We hebben inmiddels een appartement gevonden in Hongkong. We gaan er in ieder geval voor één maar waarschijnlijk voor twee jaar naar toe. Daarna verwacht ik dat de PKN een opvolger heeft gevonden die het van mij kan overnemen.”

Zijn er veel protestanten in Hongkong?

„Van de inwoners (ruim 7 miljoen, red.) is ongeveer 10 procent christen, van wie de meerderheid protestant is. Anders dan elders in China vind je in Hongkong traditionele kerken die voortgekomen zijn uit de zending: presbyterianen, anglicanen, vele soorten evangelischen. Er is godsdienstvrijheid en men is er met veel plezier christen.

„Buiten Hongkong is dat anders. Daar zijn nog 20 seminaries, die beperkt zijn in hun vrijheid. Zij mogen bijvoorbeeld van de Chinese overheid maar 25 nieuwe studenten per jaar aannemen. Die beperkingen maken samenwerking met buitenlandse kerken lastig. Onlangs was een Chinese delegatie te gast bij de PKN. Dan zeggen ze dat ze veel behoefte hebben aan betere theologische scholing, maar vragen niet of wij een docent zouden kunnen sturen. Zoiets is een stap te ver.

„Die beperkte godsdienstvrijheid maakt het ook lastig om concrete doelen te formuleren bij de opdracht die ik heb om namens de PKN contacten te leggen in China. Normaal zou je zeggen: we wisselen predikanten, theologiedocenten en studenten uit, maar zo eenvoudig is het niet.”

U bent sinds kort ook bestuurder van de Wereldbond van Gereformeerde Kerken in Genève. Is dat te combineren met Hongkong?

„Voor die bestuursfunctie moet ik een paar keer per jaar op reis, dus dat valt mee. In Hongkong vinden ze het prima zolang ik het maar goed organiseer, dat vervallen colleges ingehaald worden.”

Een calvinist die aan een luthers seminarie gaat doceren. Bijzonder.

„Wie had dat gedacht, hè? Samen-op-Weg ten top. Ik heb natuurlijk meteen verteld uit welke traditie ik kom. Dat vond men geen enkel bezwaar, ze zien het als een mogelijkheid zich meer oecumenisch te oriënteren. Ik verheug mij erop om na jaren weer colleges te geven en met studenten op te trekken. Ik wil zo snel mogelijk aan het werk.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden