'Oecumene is samen zingen' Sectie eredienst wil r.-k. kerk betrekken bij Liedboek 2 000

BREDA, AMSTELVEEN (ANP) - Rooms-katholieken en protestanten in Nederland moeten gezamenlijk uit een liedboek kunnen zingen, vindt de sectie eredienst van de Raad van kerken in Nederland.

Ze heeft haar ideaal van "een werkelijk oecumenisch liedboek" voorgelegd aan de Raad van Kerken in Nederland, maar voorlopig nog zonder succes.

De sectie had graag gezien dat de raad de lidkerken voor dit ideaal enthousiast zou maken. Ook had zij gehoopt op de instemming met een gefaseerd plan voor de totstandkoming van een dergelijk oecumenisch liedboek. Maar de raad vond de plannen vooralsnog te vaag, zo blijkt uit het Oecumenisch bulletin, het maandelijks orgaan van de Raad van kerken.

Voorzitter F.J. Vrijlandt-Postma van de sectie eredienst geeft toe dat de plannen heel pril zijn en dat het om "een ver ideaal" gaat. Maar "al die aparte liedboekjes - dat kan toch eigenlijk niet meer" , zegt ze. "Oecumene begint daar waar je samen gaat zingen."

De sectie vindt dat de opvolger van het protestantse Liedboek voor de Kerken (1973) ook in de rooms-katholieke kerk dienst zou moeten gaan doen. Dit liedboek, dat volgens de planning in 2 000 klaar is, is vooralsnog slechts bestemd voor de gebruikers van het huidige liedboek: hervormden, gereformeerden, lutheranen, doopsgezinden, remonstranten en de Nederlandse Protestantenbond.

Voorzitter ds. W. Bleij van de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK), die aan de voorbereiding van het zogenaamde Liedboek 2000 werkt, is hogelijk verbaasd over de plannen van de sectie eredienst. "Dit is voor mij volkomen nieuw. Een dergelijk geluid heb ik nog nooit vanuit de kerken gehoord."

Bleij benadrukt dat de ISK alleen maar opdrachten van de deelnemende kerken uitvoert en niet luistert naar "allerlei raden voor de eredienst" .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden