Oecumene bloeit op in een hotel in Hilversum

Eerst waren er excuses. Toen een heilige kus, en nu een manifest met visioenen van eenheid: „We denken aan het Malieveld.”

Emiel Hakkenes

De rol die hotels hebben gespeeld in het verloop van de geschiedenis is niet gering. Er werden moorden gepleegd, vredesverdragen getekend en romans geconcipieerd. Het Hilversumse Tulip Inn mag zich sinds gisteren ook tot de historische plaatsen rekenen. In een zaaltje van het hotel vond een gebeurtenis plaats die zó de geschiedenisboeken van het Nederlandse christendom in kan: de voorlieden van liefst dertien kerkgenootschappen – van protestants tot pinkster, van katholiek tot vrijgemaakt – spraken uit dat zij ’kiezen voor eenheid’. Op persoonlijke titel, dat wel.

Het begon allemaal twee jaar geleden in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Op de honderdste verjaardag van de Nederlandse pinksterbeweging mocht Bas Plaisier als secretaris-generaal (scriba) van de Protestantse Kerk een toespraak houden. Hij kwam met excuses, en vroeg vergeving voor de ’minachtende manier’ waarop traditionele kerken soms over pinkstergelovigen spraken. Kort daarna kwam pinkstervoorman Peter Sleebos aan de protestanten excuses aanbieden, voor de pijn die pinkstermensen in hun passie voor de Heer andere gelovigen hebben berokkend. Van synodevoorzittter Gerrit de Fijter kreeg Sleebos daarop een ’heilige broederkus’.

Daar moest het niet bij blijven. Achter de schermen werkte ’een stuurgroepje’ aan een ’Manifest voor Eenheid’, waarin staat „dat Christus niet gedeeld is en wij een gezamenlijke opdracht hebben. Wij kiezen tegen onverschilligheid of minachting voor elkaar.” Dertien handtekeningen staan daar nu onder. Figuurlijk welteverstaan, want echte handtekeningen zouden een mooi symbool zijn, maar ook ’te gevoelig’ liggen. „Er is niks officieels aan”, zei Peter Sleebos gisteren. En: „Dit is een zaak van het hart.”

Die locatie, zo zei de evangelische gemeentestichter Wilkin van de Kamp, was trouwens gekozen omdat het ’een neutrale plek’ is. Ja, de Dom in Utrecht was ook even overwogen, maar daar is het restaurant zo klein.

Volgend jaar, zo ging het gerucht deze week, zouden de onderschrijvers van het manifest een grote oecumenische bijeenkomst op het Haagse Malieveld willen organiseren. „Op het open veld kunnen we ons laten zien”, zei jongerenwerker Frank Pot. „Dat wij christenen springlevend zijn.” En waarom hebben de dertien het manifest slechts ’op persoonlijke titel’ getekend? „Omdat ik hier als persoon volledig achter sta”, zei bisschop Gerard de Korte van Groningen-Leeuwarden. „En als bisschop ook. Maar ik spreek niet namens de hele rooms-katholieke kerk.”

In zulke structuren denken, is volgens scriba Arjan Plaisier van de Protestantse Kerk ’oude oecumene’. „De nieuwe oecumene heeft een nieuwe stijl.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden