Odfjell ontslaat weer groot deel personeel

Terminal ligt grotendeels stil wegens niet naleven veiligheidseisen

Odfjell wil een groot deel van zijn werknemers ontslaan. Het tankopslagbedrijf in de Rotterdamse haven maakte gisteren zijn reorganisatieplannen bekend. Het is de tweede grote ontslagronde bij het Noorse bedrijf in ruim een jaar.

Van de 265 arbeidsplaatsen blijven er 153 over. Er zullen functies binnen het bedrijf verdwijnen en andere functies bijkomen, waarop werknemers opnieuw kunnen solliciteren. Hoeveel medewerkers feitelijk ontslagen zullen worden, is nog niet bekend. Vorig jaar gingen er al honderd mensen uit bij Odfjell, dat in de Rotterdamse Botlek minerale oliën en chemicaliën opslaat.

Het bedrijf gaat de komende weken individuele gesprekken voeren met medewerkers en de plannen voorleggen aan de ondernemingsraad. Daarna zal Odfjell de reorganisatie bespreken met de bonden. Met de bonden overlegt het tankopslagbedrijf ook over een nieuwe cao voor 2015.

Odfjell raakte in 2012 in opspraak, nadat het meerdere keren veiligheidsvoorschriften aan de laars had gelapt. De blusinstallaties werkten niet, leidingen waren doorgeroest en sommige tanks waren al dertig jaar niet gecontroleerd. Regelmatig lekten schadelijke en brandgevaarlijke gassen en vloeistoffen weg. In december vorig jaar kreeg Odfjell een boete van 3 miljoen euro voor de misstanden.

Door alle problemen ligt nog altijd twee derde van de terminal stil. Het bedrijf is technisch failliet en wordt draaiende gehouden met geld van het Noorse moederbedrijf en een grote Amerikaanse aandeelhouder. De ontslagronde dient om het aantal werknemers aan te passen aan de verminderde capaciteit. Volgens een woordvoerder zullen in alle geledingen van de organisatie mensen ontslagen worden.

Odfjell maakte gisteren ook bekend dat er de afgelopen jaren meer dan 60 miljoen euro is geïnvesteerd in de veiligheid van de terminal. Volgens de woordvoerder zijn de blusvoorzieningen van de tanks nu in orde. De komende tijd zullen delen van de terminal weer in gebruik genomen gaan worden. Het kan nog jaren duren voordat het bedrijf weer op volle kracht draait; directeur Theo Olijve hoopt dat dat in 2018 het geval is.

Ruud Wennekes van FNV Bondgenoten verwacht van de aandeelhouders dat zij investeren in een ontslagvergoeding en in eventuele om- of bijscholing van de werknemers die weg moeten. "Je mag na dat geklooi van Odfjell wel verwachten dat ze nu sociaal met hun mensen omgaan." Vanmiddag staat een ledenvergadering voor de werknemers van Odfjell op het programma.

Potje met geld komt havenarbeiders toe

Voor 8000 havenwerkers gaan de pensioenen met ongeveer 6,5 procent omhoog. Stichting BPVH, die opkomt voor de pensioenen in de havens heeft daarover een overeenkomst bereikt met verzekeraar Aegon. Daarmee komt een eind aan een conflict dat sinds 2007 liep.

In dat jaar nam Aegon havenpensioenfonds Optas over. Bij die overname zat ook een potje van 981 miljoen euro. De havenarbeiders vinden dat dat geld hun toekomt. Aegon zei steeds dat er geen afspraken over dat geld gemaakt zijn toen de verzekeraar Optas overnam. Aegon wilde het potje gebruiken als buffer voor andere pensioenen.

Aegon en BPVH zullen naar de rechter stappen met het verzoek het vermogen vrij te geven. Vervolgens komt Aegon met de tegemoetkoming. De verzekeraar zal eenmalig 80 miljoen euro overmaken aan BPVH. Ook gaat de komende jaren tot 20 miljoen euro per jaar naar de stichting, om verlies aan pensioenopbouw te compenseren na een wetswijziging in 2015. Tot slot gaat Aegon zorgen voor een gunstig premietarief voor havenarbeiders. In totaal gaat het om zo'n 188 miljoen euro, verwacht BPVH.

In 2010 trof BPVH al een regeling met Optas. Met het geld dat het overhield aan de verkoop van het havenpensioenfonds wilde Optas culturele projecten sponsoren. BPVH wist dat te voorkomen en bedong 500 miljoen euro voor havenpensioenen. De stichting is tevreden met de 688 miljoen euro die nu in totaal vrijkomt voor havenpensioenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden