Ode aan het transparante plastic en tegenwicht voor de selfie

JOKE DE WOLF

Ata Kandó

Qua fotografie is er dit najaar een mooie mix tussen bekende en onbekende, internationale en Nederlandse, en jonge en oude fotografen. Om met dat laatste te beginnen: in het Nederlands Fotomuseum opent op 3 september de tentoonstelling over het levenswerk van Ata Kandó, samengesteld door fotografen Koos Breukel en Rose Ieneke van Kalsbeek. Kandó werd in 1913 in Hongarije geboren, werkte samen met Robert Capa, trouwde met Ed van der Elsken, en fotografeerde haar leven lang.

Breda Photo

In een tijd waarin de selfie misschien wel de meestgemaakte amateurfoto is, kiest Breda Photo heel bewust voor 'de ander' de hoofdrol speelt. 'You' is het thema van de zevende editie van het festival, die 15 september begint. Met werk van meer dan vijftig fotografen, van grote namen als Johan van der Keuken en Michael Wolf tot de uit Syrië gevluchte fotojournalist Mohammad Abdulazez en foto's van het Chinese studentenprotest uit 1989 van Xy Yong.

Celluloid in Eye

Niet alleen de afbeelding, ook de drager van de foto's krijgt aandacht bij de tentoonstelling 'Celluloid', vanaf 17 september in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. Een groepstentoonstelling met werk van hedendaagse kunstenaars, zoals Tacita Dean en het duo Sandra Gibson en Louis Recoder die elk op hun eigen manier een ode brengen aan het transparante plastic.

Lebas in Huis Marseille

De Franse fotografe Chrystel Lebas (1966) groeide op op het Zuid-Franse platteland, en hoewel ze nu al lang in Londen woont, blijft de natuur haar werk bepalen. Voor een tentoonstelling die in december in Huis Marseille is te zien reisde ze in de voetsporen van de Engelse botanist Edward Salisbury (1886-1978). Zijn 'droge' zwartwitfoto's en haar verstilde kleurenfoto's naast elkaar beloven een intrigerende tentoonstelling.

Sugimoto in Foam

Fotomuseum Foam maakt aan het eind van het jaar ruimte voor een in Nederland nauwelijks bekende Japanse fotogrootheid met een overzicht van het werk van Hiroshi Sugimoto (1948). Sugimoto maakt foto's waarin 'tijd' nadrukkelijk zichtbaar wordt. Zijn foto's van diorama's, wassen beelden, architectuur en zeegezichten maakt hij met een groot formaat camera. Sugimoto's foto's zijn meestal zwart-wit, maar rijk aan diepgang. Een tentoonstelling om naar uit te kijken.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden