Ode aan Havana komt niet helemaal uit de verf

7 Days in Havana
Regie: Benicio Del Toro, Pablo Trapero, Julio Medem, Elia Suleiman, Gaspar Noé, Juan Carlos Tabio en Laurent Cantet. In 12 bioscopen.

Hoe zou het Yuliet Ortega zijn vergaan? De 16-jarige Cubaanse prostituee die ooit een fantastische 'hoofdrol' had in een documentaire over haar eigen dramatische leven, moet nu een jaar of dertig zijn. Jammer dat geen van de zeven regisseurs die zich verzamelden voor een portret van de Cubaanse hoofdstad Havana op het idee kwam om de bruisende 'hoofdrolspeelster' uit 'Who the hell is Juliette?' eens op te zoeken.

In plaats daarvan richt de Argentijnse regisseur Pablo Trapero de camera in zijn bijdrage aan de compilatiefilm '7 Days in Havana' op collega Emir Kusturica die in Havana zijn zoveelste prijs krijgt.

De Libanese cineast Elia Suleiman heeft geen collega nodig. Hij filmt zichzelf in een soort Buster Keaton-rol, zoals hij eerder deed in zijn prachtige speelfilm 'Divine Intervention'. Zwijgend kijkt Suleiman uit over het strand dat grenst aan het befaamde Hotel Nacional, een plek die ook door het duo Trapero en Kusturica werd gekozen. Koud kunstje. Het lijkt erop dat de heren voor hun bijdragen alleen hun hotelbed hoefden uit te rollen.

Nee, de compilatiefilm als ode aan een stad, zoals bijvoorbeeld 'Paris, je t'aime', is een lastig genre. De bijdragen zijn vaak te divers en gelauwerde speelfilmregisseurs als Gaspar Noé en Laurent Cantet moeten zich binnen de kaders van de opdrachtfilm opeens bewijzen op de korte baan.

Noé's handschrift is van alle regisseurs wel het best te herkennen. Een meisje op een nachtelijk strand, dansend op het bezwerende ritme van drums en krekels, zoenend met een ander meisje. Hier geen schitterende oude auto's of andere Cubaanse cliche's maar een bescheiden poging tot hypnose op een inmiddels bekende locatie: het strandje voor het monumentale vijfsterrenhotel Nacional.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden