Ode aan de onvolmaakte mens

Het is altijd de moeite van het proberen waard", zei Bert van Leeuwen tussen alweer een paar gelukte lijmpogingen door - in een oproep aan de kijker om vooral mee te doen aan 'Het familiediner' (EO, NPO1, maandag).

En geef hem eens ongelijk.

Niets mooiers dan gebrouilleerde broers en zussen, opa's en oma's, papa's en mama's, vaders en zoons, moeders en dochters, ooms en tantes en alles wat daar omheen hangt weer bij elkaar aan tafel te krijgen.

Vaak na jaren ruzie, soms nog om niks ook.

Bij Vera en haar zus Xenia was het zo gepiept met de liefdevolle hereniging. Bert belde gewoon aan bij Xenia, terwijl Vera een paar huizen verderop verdekt opgesteld stond. Een ouwe truc. Of het de dwingende camera van de EO was of de onweerstaanbare charme van Bert van Leeuwen weten we niet, maar een minuut later stonden de zussen alweer te knuffelen.

Lastiger wordt het als er een zakelijk conflict is binnen de familie. Eerst zagen we een vredesverzoek van een bakkersvrouw (waarbij Van Leeuwen begon over 'zoete broodjes') en vervolgens een conflict tussen twee visverkopende broers (Van Leeuwen: "Dit wordt nog een dobbertje, dit, hoor.").

Spannendste moment van Het familiediner is altijd de vraag of de kemphanen ook daadwerkelijk aan de verzoenende dis verschijnen.

Zou Huub uit de geblindeerde 'sorry-limo' stappen of vindt hij het de moeite van het proberen niet waard? Samen met 'Help, mijn man is een klusser!' / 'Help, mijn man heeft een hobby!' (RTL) behoort Het familiediner tot het zeldzame soort hulp-tv dat er nog wel mee door kan. Omdat de onvolmaakte mens er zo mooi vanaf komt.

Op een gecapitonneerde Chesterfield-look fauteuil en bank (die de oudere kijker wellicht deed denken aan 'de bank' van Mies Bouwman) begon Eva Jinek maandagavond aan haar zo vurig gewenste latenight-talkshow (KRO-NCRV, NPO1).

Al blijft het natuurlijk tweede viool spelen, als je mag invallen voor Jeroen Pauw. Aan die inferieure perceptie ontsnapten 'Knevel & Van den Brink' trouwens ook nooit. Het wás ook minder dan 'Pauw & Witteman'.

Ze zeggen dat het goed is dat de Vara (al is het maar voor twee maanden) niet het alleenrecht heeft op infotainment. En dat zal allemaal best. Maar je kunt je net zo goed afvragen wat er dan zo KRO-NCRV-achtig is aan Eva Jinek.

En zijn er omroepen die het genre beter beheersen dan de Vara?

Maandag had Jinek Hans Spekman gestrikt, partijvoorzitter van de PvdA, Jojanneke van den Berge, die kwam vertellen over de documentaireserie 'Jojanneke in de prostitutie' (EO) en kennelijk was het ook onvermijdelijk om Yvon Jaspers dan maar wéér te vragen waarom miljoenen kijkers nog altijd geen genoeg hebben van 'Boer zoekt vrouw'. "Ik bedenk steeds weer een nieuw antwoord", zei ze gevat. Nu was dat: "Mensen maken van zichzelf de leukste variant, op Facebook bijvoorbeeld. En Boer zoekt vrouw laat zien dat je dat niet volhoudt."

De omarming van het onvolmaakte dus. Zou kunnen.

Wat Eva Jinek betreft volgen wij voorlopig het advies van Bert van Leeuwen:

Het is altijd de moeite van het proberen waard.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden