ODD/CD: Wat is het?

(Rob Huibers) Beeld
(Rob Huibers)

Veel kinderen hebben zo nu en dan een grote mond tegen volwassenen als ze ergens geen zin in hebben, het eten niet lusten of als ze iets moeten doen dat ze niet leuk vinden. Soms schelden kinderen wel eens tegen hun ouders of leeftijdgenoten. Ook een vechtpartijtje met broers of zussen is niet vreemd. Bij de meeste kinderen met agressief gedrag is geen sprake van een stoornis.

Agressieve symptomen kunnen echter wel een onderdeel vormen van een gedragsstoornis, zoals ODD of CD:

ODD betekent Oppositioneel Opstandige Gedragsstoornis (de afkorting ODD staat voor de Engelse term Oppositional Defiant Disorder). CD betekent Antisociale gedragsstoornis (de afkorting CD staat voor de Engelse term Conduct Disorder).

Om te kunnen spreken van ODD of CD, moeten er naast agressief gedrag ook nog andere symptomen zijn. Kinderen met ODD vertonen de volgende symptomen:

1. Agressieve symptomen, het met opzet toebrengen van schade aan een ander persoon of een voorwerp. Het kan daarbij gaan om zowel fysieke (slaan), verbale (schelden) als relationele (chanteren) agressie. Bij jongens speelt fysieke agressie een grote rol, bij meisjes met een gedragsstoornis wordt meer verbale en relationele agressie gezien, zoals anderen zwart maken en buitensluiten.

2. Oppositionele symptomen, zich verzetten tegen de wil van volwassenen. Het kind weigert te doen wat het gevraagd wordt of het reageert driftig en woedend op een correctie of een verbod.

3. Niet-specifieke symptomen. Deze symptomen zijn niet kenmerkend voor een gedragsstoornis, maar komen hierbij wel vaak voor. Zo kunnen kinderen met een gedragsstoornis bijvoorbeeld impulsief, overbeweeglijk of depressief gedrag laten zien.

Kinderen met CD vertonen naast de drie symptomen van ODD ook antisociale symptomen:

4. Met hun gedrag overtreden zij fundamentele rechten van anderen of voor de leeftijd geldende maatschappelijke normen of regels. Denk aan stelen en liegen, maar ook aan heviger delinquent gedrag, zoals vechtpartijen waarbij anderen gewond raken of het vernielen van andermans eigendommen.

Zie ook:

Wat kan ik doen als ouder?

Wat kan ik doen als leraar?

Deze informatie werd mogelijk gemaakt door de CED-Groep. Meer weten over hoe u als school met gedragsstoornissen om kunt gaan? Kijk op de website van de CED-Groep.

(Rob Huibers ) Beeld
(Rob Huibers )
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden