OCHTENDZIEKTE

Bijna dagelijks komt het aan de ontbijttafel ter sprake: waarom staat ons spaargeld tegen een magere 4 procent rente per jaar op de bank? Sinds eind 1997 zijn de beurskoersen alweer 23 procent gestegen!! Als de stijging in dit tempo doorgaat, kun je via de Amsterdamse beurs dit jaar je spaarsaldo verdubbelen en je pensioendatum lekker naar voren schuiven. Natuurlijk zal er een dezer dagen wel weer een correctie komen, een eufemistische benaming voor 'daling'. Maar al zakken de koersen terug, er blijft al gauw een vet rendement over. Vorig jaar groeide de waarde van aandelen met gemiddeld 41 procent. Dat is tien keer zoveel als de bank aan ons overboekte als dank voor het in hen gestelde vertrouwen.

INEKE NOORDHOFF

Boven de morgenboterham hou ik echter stug vol: 'Joh laat je niet opnaaien door die nieuwerwetse trends. De koersen kunnen ook omlaag gaan, dan verdwijnt je spaargeld. Wil je dat risico lopen?' 'Achteraf is het gemakkelijk praten', probeer ik ook nog wel eens.

Met het aanhoudend stijgen van de koersen wordt mijn verhaal steeds dunner. Deze week zaagde Rick van der Ploeg, econoom en PvdA-Kamerlid, nog eens een poot onder m'n stoel vandaan. Hij kwam met een voorstel voor belastinghervorming waarbij spaarders veel zwaarder belast worden dan de waaghalzen die hun geld naar de beurs brengen. Het gaat hem erom vermogens harder aan te pakken, zegt hij. Daar is mee te leven. Maar waarom spaarders 10 procent meer belasting laten betalen over het inkomen uit vermogen, dan de beleggers? Eerst dacht ik nog aan een misverstand. Maar nee, deze deskundige jaagt ons nu echt allemaal naar het casino aan het Damrak. De hoogleraar economie rechtvaardigt zijn anomalie met een vaag verhaal over 'dat bedrijven al belasting betalen'. Dat mag misschien redelijk lijken vanaf een universitaire leerstoel of een Kamerzetel, boven ons ontbijtbordje gaat dat verhaal er niet in.

Inmiddels beleggen 1,3 miljoen huishoudens. Een derde daarvan is er pas mee begonnen, ontdekte Robeco. Als het zo doorgaat, zullen wij ons ook snel bij die massa aansluiten. De PvdA kan optiewinsten voor managers afwijzen als exhibitionistische zelfverrijking, de zichzelf verrijkende massa wordt door deze partij in de watten gelegd. Geplaagd door ochtendziekte, verlang ik achter mijn eitje ook altijd naar een zacht bed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden