Ochtendspits is De Telegraaf op tv

Waar was toch dat bordje gebleven: ’Paul Jansen, De Telegraaf’? Maandagochtend stond het er nog, maar gistermorgen was plots de toevoeging ’Telegraaf’ verdwenen. Zouden ze bij ’Ochtendspits’, het ontbijtprogramma van de nieuwe omroep WNL, in de gaten hebben dat de eerste uitzending wel érg Telegraferig was? Niet alleen geproduceerd door de televisiepoot van het grootste ochtendblad, maar ook anderszins met handen en voeten aan die krant gebonden?

Telegraaf-misdaadverslaggever John van den Heuvel mocht zijn primeur over Joran van der Sloot uitventen, Telegraaf-commentator Paul Jansen boog zich over de kabinetsformatie en het dagblad zelf jubelde in een advertentie, pardon, redactioneel stuk op de voorpagina dat de eerste ’Ochtendspits’ met presentatoren Petra Grijzen en Alex de Vries een feit was.

Los van de banden met De Telegraaf spint het programma zijn onderwerpen te lang uit en doet het armoedige decor denken aan TV Standdaarbuiten. Maar een mooie primeur hadden ze wel: Rutte wil zonder Cohen een concept-regeerakkoord schrijven.

De VVD-leider deed zijn uitspraak om 7.52 uur, om 9.33 uur stond het nieuws op de internetsite van De Telegraaf. Mét bronvermelding, wat bij het ochtendblad een uitzondering is als het om primeurs uit andere media gaat. Wat zou de Amsterdamse krant toch ineens hebben met de publieke omroep, waar ze zich vroeger altijd tegen afzette? Bij het Commissariaat voor de Media rinkelt het alarm.

Het nieuwe tv-seizoen is officieel van start gegaan en dat is te merken ’De wereld draait door’ en ’Pauw & Witteman’ zijn opnieuw begonnen en daarnaast is er, na een zomer vol herhalingen, een tsunami aan nieuwe programma’s. Bij ’P & W’ was waarnemend CDA-voorzitter Henk Bleker te gast, een man voor wie ik steeds meer sympathie krijg. Baken van rust in een woelige partij, aimabel en vertrouwenwekkend. En nog geestig ook. „Nodigt u morgen Verhagen uit, die geeft antwoorden waar u waarschijnlijk niets mee kunt.”

Nieuw is ’Nieuwsuur’ (NOS-NTR), de in hip decor gestoken opvolger van ’Nova’. Een oude wens van hoofdredacteur Carel Kuyl gaat met dit programma in vervulling: nieuws, achtergronden en sport in één uitzending. Wat achtergronden betreft is er nauwelijks verschil met ’Nova’. Jammer alleen dat het interview met de Iraanse president Ahmadinejad als primeur weinig om het lijf had: de gebruikelijke anti-joodse retoriek en gedraai over het kernwapenprogramma.

Samen met 3,3 miljoen andere kijkers zondagavond genoten van de kick off van ’Boer zoekt vrouw’ (KRO). Ik gok dat de jonge, extraverte Jasper en de wat oudere, verlegen Pieter door mogen naar de eerste ronde in december. Waarom? Omdat dit programma het grotendeels moet hebben van typecasting, waarbij tegengestelde karakters de doorslag geven. Ik vermoed dat het aantal brieven dat de boeren ontvangen bij de uiteindelijke keuze ondergeschikt zal zijn aan deze aloude dramawet. Kijken we naar voorgaande jaren dan zit er altijd een verlegen (Wietse, Jochem) en een uitbundige boer (Jos, Frans) tussen.

Zelfs ’Boer zoekt vrouw’ had een primeur. Perenteler Maurits vertrouwde Yvon Jaspers toe dat hij de peer als concept bekijkt. Zoals Rutte het regeerakkoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden