Ochtendkranten: Europa in het hart getroffen

null Beeld Cover De Tijd
Beeld Cover De Tijd

'Totale ontreddering in Brussel', 'Brussel in shock', 'Recht in ons hart'; de ochtendkranten staan woensdag uitgebreid stil bij de aanslagen in de Belgische hoofdstad.

De aanslagen in Brussel luiden volgens de Belgische media een nieuw tijdperk in. Gevreesd wordt dat de strijd tegen terreur ten koste zal gaan van de privacy. Maar er is na dinsdag 'geen weg terug', aldus de dagbladen.

Het Laatste Nieuws laat op de voorpagina gezichten zien van mensen die families nog zoeken, sinds 'de zwartste dag van de nog prille eeuw.' De krant vraagt zich af of de terroristen hun plannen voor de aanslagen hebben vervroegd in verband met de arrestatie van Salah Abdeslam, die verklaarde informatie te willen geven in ruil voor strafvermindering.

De Morgen opent met een cartoon en vraagt zich hardop af 'welk deel van onze vrijheden we bereid zijn op te offeren?' In een commentaar wordt de vraag opgeworpen of het misschien tijd is voor een minister van Preventie.

De Standaard opent met 'De dag die iedereen vreesde'. Hoofdredacteur Karel Verhoeven pleit voor een 'brede sociale verandering'. Hij ziet daarin een belangrijke rol weggelegd voor de moslimgemeenschap. 'Niet omdat zij verdacht zijn, maar omdat wij samen een maatschappij willen vormen.'

De Gazet van Antwerpen wijst erop dat België moet leren leven met nog meer controles, met nog meer blauw op straat, met nog minder privacy. 'We zijn in oorlog en een oorlog vraagt speciale maatregelen', aldus de krant.

null Beeld Cover Het Laatste Nieuws
Beeld Cover Het Laatste Nieuws
null Beeld Cover De Morgen
Beeld Cover De Morgen

'Onze zwartste dinsdag'

De Vlaamse zakenkrant De Tijd opent met een commentaar op de voorpagina met de kopt: Recht in ons hart, geïllustreerd door een dicht oog met daaruit een traan in de kleuren van de Belgische vlag. ,,Wie het hart van Europa raakt, raakt heel Europa. Dat vraagt om één Europees antwoord'', schrijft de krant.

Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg hebben dikgedrukt de cijfers 22/3 op de voorpagina staan. '22/3 is onze zwartste dinsdag, maar op de wereldkalender van terreur is het een datum tussen vele dagen met een rouwrandje', schrijft Het Nieuwsblad iets verderop.

null Beeld Cover De Tijd
Beeld Cover De Tijd
Voorpagina's van de Europese kranten. Beeld afp
Voorpagina's van de Europese kranten.Beeld afp

Gezicht van het kwaad
'Beestachtig', concludeert de Telegraaf op de voorpagina, om verderop vast te stellen dat Europa in het hart is getroffen. 'De Franse president François Hollande had het niet beter kunnen verwoorden', aldus de krant, die waarschuwt dat de veilige manier van leven die Europeanen decennialang kenden niet meer bestaat.

'IS raakt Europa in het hart', bericht ook de Volkskrant. Beide kranten openen met een foto van de verdachten van de aanslag op de Belgische luchthaven Zaventem, die op de beelden achter bagagetrolleys lopen. Het 'gezicht van het kwaad', oordeelt de Telegraaf.

Volgens de krant werden na de aanslagen uit voorzorg 'on-Nederlandse veiligheidsmaatregelen' genomen in eigen land. Zo werd onder meer de beveiliging opgeschroefd op het Binnenhof. De marechaussee liep er volgens de Telegraaf voor het eerst zichtbaar rond met machinegeweren.

Ook het AD opent met een foto van het vliegveld. Een met stof en bloed bedekte vrouw staart voor zich uit, terwijl de vrouw naast haar een telefoongesprek voert. Door het overbelaste telefoonnetwerk zaten mensen volgens de krant soms uren in spanning, omdat ze geen contact konden krijgen met dierbaren in Brussel.

Trouw omschrijft de terreur als 'de aanslagen die Brussel wél en niet verwachtte'. Volgens de krant was er in de Belgische hoofdstad vooral angst voor een aanslag in de stijl van Parijs, waar onder meer caféterrassen en een concertzaal het doelwit waren. 'In de metro voelde de Brusselaar zich veilig.'

null Beeld Twitter AD
Beeld Twitter AD
null Beeld Cover de Volkskrant
Beeld Cover de Volkskrant
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden