Ochtendduik: De haat tussen Trump en Clinton groeit, Duurzame 100

null Beeld Berend Vonk
Beeld Berend Vonk

In dit artikel bieden we verdieping bij het nieuws van vanmorgen.

De perverse vrouwenversierder versus de vrouw van een verkrachter
Bij het tweede presidentiële debat vannacht gaven Trump en Clinton elkaar geen hand. Daarvoor was het afgelopen weekend te bewogen. Trump ligt onder vuur omdat The New York Times onthulde dat hij in de jaren negentig opschepte over zijn privileges: hij kon vrouwen zonder toestemming kussen en in hun kruis grijpen.

Reden voor Clinton om tijdens het debat te zeggen dat ze twijfelt aan de geschiktheid van Trump voor het ambt van president. Om zichzelf van de ergste blaam te zuiveren, verlegde Trump de aandacht van zichzelf als perverse vrouwenversierder naar Bill Clinton, de man van Hillary, ziet onze correspondent Bas den Hond.

Vlak voor het debat hield de Republikeinse presidentskandidaat een korte persbijeenkomst met drie vrouwen die zeggen door Bill Clinton verkracht of aangerand te zijn. De verdedigingslinie van Trump: hij had dan wel dingen gezegd, maar Bill had het echt gedaan.

Waarom de evangelicals Trump trouw blijven
Na dit weekend wordt Trump nog meer verketterd door een deel van zijn eigen achterban. Opmerkelijk is dat conservatieve evangelicals hem trouw blijven, ook al druist Trumps seksisme in tegen alles waarin zij geloven. Onze religiekenner Robin de Wever, zelf net terug van een bezoek aan deze groep gelovigen, zoekt uit waarom. Later vandaag verschijnt zijn analyse op trouw.nl.

Discussievraag van vandaag: Dat de rol van gender groter is dan in voorgaande verkiezingen (die tussen man en man gingen), is nu wel heel duidelijk. Wordt het verkiezingsdebat hierdoor uitgehold?

null Beeld Trouw
Beeld Trouw

Duurzame 100
Heeft u ooit gehoord van 'sustainable development goals'? Waarschijnlijk niet. Het zijn de afspraken tussen 193 landen om de wereld te verbeteren. Omdat de term niet veel herkenning oproept, stelde ondernemer en investeerder Anne-Marie Rakhorst zeventien concrete doelen op, die een bredere en concretere invulling geven aan het begrip duurzaamheid. Zij staat op nummer 37 van de Duurzame 100.

Vanavond maakt Trouw tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger de top-25 van de Trouw Duurzame 100 bekend. Als Trouwredactie heten we u van harte welkom.

Voetbal na de kunstgraskorrels
Als columnist Marijn de Vries een wedstrijd bijwoont bij voetbalvereniging Berkum, heeft niemand het over de giftige korrels in het kunstgras. Behalve één vader. Als twee wisselspelers op de grond ploffen, zegt hij: "Jongens, blijven staan. Het gras schijnt niet al te gezond te zijn." De andere ouders lachen vrolijk, de jongens blijven zitten. Intussen rollen ze de zwarte balletjes die ze uit het gras peuteren gedachteloos tussen de vingers.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De dag in het kort

Orkaan Haïti
Het dodental als gevolg van de orkaan Matthew op Haïti is opgelopen tot duizend. Intussen zijn twee Nederlandse schepen met voedsel en hulptroepen op weg naar het getroffen eiland om hulp te bieden.

Ministerieel gekonkel
Minister Jet Bussemaker (PvdA) valt haar VVD-collega Edith Schippers af. Prima dat zij de nadruk legt op normen en waarden, zegt Bussemaker, maar pas op met het verheffen van de norm van de meerderheid tot algemene norm. Zij wil juist dat 'de individuele vrijheid altijd voor de groepsnorm gaat.'

Wordt 'de Turk' vandaag vertegenwoordigd in de Kamer?
Vandaag praat de Tweede Kamer met Turkse organisaties over de maatschappelijke gevolgen van de coup. Trouw tekende eerder de kritiek van zeven deskundigen op: de organisaties zouden de Turkse gemeenschap niet vertegenwoordigen. "De meeste zijn openlijke satellieten van organisaties in Turkije". Vanavond op de Trouwsite een verslag van de bijeenkomst.

De Trouw-redactie wenst u een prettige dag. Tips, vragen of aanvullingen? Mail naar internet@trouw.nl.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden