Océ opent cijferseizoen

(Novum/Betten) - Océ, 's werelds grootste producent van printers voor bouwtekeningen, zal maandag traditioneel het cijferseizoen openen. De ogen van analisten zijn vooral gericht op uitspraken die het concern zal doen over de vooruitzichten voor 2008.

"Na recente berichten van spelers in de industrie, zal de markt meer dan ooit gefocused zijn op de outlook en niet zozeer op de resultaten", zo stelt analist Jurgen Smits van Oyen van Petercam. Hij verwijst daarbij onder meer naar winstwaarschuwingen van EFI en Ikon, waarbij met name Ikon een goede graadmeter is voor de Amerikaanse marktomstandigheden, in het bijzonder voor Océ's Imagistics-activiteiten.

De activiteiten in de VS zijn goed voor zo'n 43% van de totale omzet van Océ. "De verslechterende economische omstandigheden in de VS in combinatie met de zwakke dollar zullen de groei belemmeren en hopelijk zal Océ een indicatie geven voor de verwachting van de Amerikaanse activiteiten", zegt Reinoud Bicker Caarten van SNS Securities.

Naast de outlook wordt opnieuw vooral gekeken naar de prestaties van de DDS-divisie, waarbij de aandacht met name uitgaat naar de recurring omzet, die in het derde kwartaal met 0% groeide. De divisie, die printers maakt voor onder meer kantooromgevingen, behaalde toen een negatief bedrijfsresultaat van 0,8 miljoen euro. "Het feit dat de operationele resultaten negatief waren ondanks de hoge volumegroei wijst op serieuze problemen bij Imagistics", zo stelde Reinoud Bicker Caarten van SNS toe.

Voor het vierde kwartaal verwachten de analisten bij de DDS-divisie een bedrijfsresultaat van 22,8 miljoen euro vergeleken met 21 miljoen euro in het laatste kwartaal van 2006 terwijl ze rekening houden met een omzet van 594,3 miljoen euro. In het vierde kwartaal van 2006 bedroeg de omzet nog 599 miljoen euro.

Voor de divisie WFPS - wide format printing systems - wordt een bedrijfsresultaat verwacht van 25,1 miljoen tegen 24 miljoen euro een jaar eerder terwijl de omzet zal zijn gestegen van 234 miljoen naar 234,7 miljoen euro.

Océ sprak bij de derdekwartaalcijfers de verwachting uit dat het operationele resultaat in 2007 ten minste 110 miljoen euro zal bedragen. De analisten denken dat Océ dit ook wel zal hebben gehaald. Voor het vierde kwartaal voorzien zij een operationeel resultaat voor het concern van 44,7 miljoen, vergeleken met 44 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2006. Hogere marketing- en R&D-kosten zullen wegen op het resultaat, zo stelt Wing-Yen Choi van Theodoor Gilissen. Voor de nettowinst verwachten de analisten een cijfer van 22,8 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden