Occupy stort kerk in leiderschapscrisis

Niet de gierige bankiers die de omliggende kantoren bevolken, maar de Anglicaanse Kerk werd de afgelopen weken het volstrekt onverwachte en onbedoelde mikpunt van Occupy Paternoster Square, zoals het tentenkamp aan de voet van de kathedraal van St Paul's officieel heet. Door de verwarde reactie van de kerk op de aanwezigheid van de demonstranten werd het instituut hét onderwerp van discussie.

Aan welke kant stond de officiële staatskerk nu eigenlijk: aan de kant van de mensen die de uitwassen van het kapitalisme aan de kaak stellen en op de sympathie van veel Britten kunnen rekenen of aan de kant van de gevestigde orde, in dit geval de machtige Corporation of London, die het financiële hart van de Britse hoofdstad bestuurt en een belangrijke lobbyist is voor de banken?

De actievoerders hadden het plein voor de London Stock Exchange voor ogen om hun iglotenten op te zetten, maar dit wist de politie te verhinderen omdat het om privéterrein gaat. Zo belandde het tentenkamp op de stoep van St Paul's. Ook geen openbaar terrein, maar toen de politie aanstalten maakte om ook daar in te grijpen vroeg Giles Fraser, de bekende linkse kanunnik van de kathedraal, niet de activisten maar de agenten om de trappen van de kerk te verlaten. Tot grote ergernis van alle autoriteiten tot aan de minister-president aan toe, die vinden dat het tentenkamp één van de belangrijkste Britse nationale monumenten ontsiert.

Onder die druk, het advies van juristen en onduidelijke sanitaire en veiligheidsargumenten besloot de kerkleiding de kerk te sluiten en de demonstranten te vragen om hun kamp - zo'n tweehonderd tenten inclusief universiteitstent, eettenten en gescheiden afvalbakken - op te doeken. Anders zouden juridische stappen tot ontruiming volgen. Niet eerder sloot de kerk zijn deuren sinds de Blitz in 1940, toen zij algemeen beschouwd werd als een symbool van verzet tegen de Duitsers.

De kritiek op de opstelling van de kerkleiding, zowel intern als extern, zwol aan. De populaire Fraser nam ontslag. "Ik kan me voorstellen dat Jezus was geboren in het kamp", zei de dominee. De bisschop van Londen mengde zich onder de demonstranten en bood een debat aan in de kerk als ze hun kamp zouden opbreken. "Jullie hebben een spandoek met de tekst: 'Wat zou Jezus doen?' Dat is voor mij ook de vraag", zo uitte hij zijn eigen twijfel over de harde lijn van de kerk, die het instituut flinke reputatieschade heeft bezorgd.

Daarom diende de decaan, terwijl de kerk zijn deuren weer opende, deze week zijn ontslag in zodat de kerk op zijn schreden kon terugkeren. De demonstranten, die hun best doen met de kerk samen te werken, kunnen in ieder geval tot het begin van het nieuwe jaar blijven. In een poging het initiatief te hernemen, pleitte aartsbisschop Rowan Williams deze week voor de zogenoemde 'Robin Hood-belasting' op iedere financiële transactie.

De stem van de actievoerders, zo zei de bisschop van Londen, "weerspiegelt de alarmbellen die over de hele wereld afgaan over de relatie tussen de financiële wereld en ethiek. Het symbool van de gesloten deur, was het verkeerde symbool."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden