Occupy overleeft de winter

Bij Occupy Den Haag op het Malieveld werd gisteren gediscussieerd in een zelfgemaakte, enigszins tegen de kou geïsoleerde tent. ©Inge van Mill Beeld
Bij Occupy Den Haag op het Malieveld werd gisteren gediscussieerd in een zelfgemaakte, enigszins tegen de kou geïsoleerde tent. ©Inge van Mill

"De tenten kun je wellicht weg krijgen, maar de gedachten niet. Nieuwe vormen van actie zijn aan het uitkristalliseren." Bart Krutwagen van Occupy Den Haag is ervan overtuigd dat de Occupy-beweging, die protesteert tegen de schaduwzijden van het kapitalisme, de winter heeft overleefd. "Zondag gaan we het demonstratieseizoen inluiden met alle partijen die geraakt worden door de crisis. Op het Malieveld, in het belang van de democratie."

Han Kock

Hoeveel er van Occupy Den Haag over is, is moeilijk te zeggen. Zichtbaar zijn op het Malieveld zo'n vijftien tentjes, een grote gemeenschappelijke tent en een info-tent. Dat demonstrantendorpje begint het karakter van permanente huisvesting te krijgen en dus wenst burgemeester Jozias van Aartsen dat de boel wordt opgeruimd. Zondag wordt het kampje het symbool van het recht om te demonstreren.

Vijftig personen houden zich in Den Haag min of meer permanent bezig met geweldloos protest. Een onbekend aantal parttimers hangt rond deze harde kern en dan is er nog een bonte baaierd aan voor de buitenwereld niet zichtbare contacten op het internet.

Wie had gedacht dat de vrieskou het fenomeen Occupy zou verdrijven, komt bedrogen uit. Studenten van de Amsterdamse Vrije Universiteit bezoeken in het kader van onderzoek inmiddels de vergaderingen van Occupy en begin dit jaar publiceerde ook de NCDO, kenniscentrum voor burgerschap, een rapport over Occupy.

Een rondje langs de Occupy-velden leert dat in Amsterdam de tenten op het Beursplein zijn opgeruimd, maar de discussie-avonden doorgaan. Occupy'ers in Arnhem hebben hun hoofdkwartier nu bij een van de leden thuis in plaats van op straat. Utrecht buigt zich over nieuwe acties en een festival. Nijmegen heeft geen kamp meer, wel werkgroepen en vergaderingen. Eindhoven, Haarlem en Groningen 'bezetten' niets meer; leden hebben zich daar in een vergadercircuit gestort. Maar Occupy Ede bruist van energie en Hapert lijkt zich te storten op een variant van Woodstock. Op de wei van melkveehouder Max Yasgur in Bethel (New York) werd in 1969 een muzikale happening voor een betere wereld gehouden. De groep in het Brabantse Hapert heeft nu ook een stuk grond bij een boer geregeld en wil dit jaar de Occupy World Wide Meeting organiseren.

Wat de groepen bindt, is het protest tegen de uitwassen van het kapitalisme. Op 31 mei wordt mondiaal gedemonstreerd.

Geen leiders, geen agenda, geen structuur. Drie keer geen, kenmerkte de Occupy-beweging vorig jaar. Leiderschap begint zich inmiddels te ontwikkelen. Wie vaak het woord voert of een seminar leidt, komt vanzelf als leider bovendrijven. Tijdens de laatste bijeenkomst van de Occupy-groepen in Nederland blijkt dat structurering en het hebben van een agenda noodzakelijk worden geacht.

Zo is er op 17 maart een landelijke actie tegen het zogeheten Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). Dat mechanisme, dat met geld van de EU-leden wordt gevuld om andere EU-leden in nood te helpen, wordt door Occupy als graaierij gezien. Graaierij waarvoor ook nog eens nauwelijks verantwoording wordt afgelegd. Een moord op de democratie, vindt de Occupy-beweging.

Was er in het verleden tussen politiek en beweging nauwelijks contact; dit jaar zijn de bakens verzet. Politici worden actief benaderd. En structurering? Voorbeelden te over. Drie websites over de beweging wordt voldoende geacht, in plaats van de vijf die er nu zijn. De beweging denkt verder na over een Digitaal Occupykamp, een Nederlandse agenda, een database voor de notulen, overzichten van Occupy in de media... En zelf tv maken? Financieel nu niet haalbaar, is vooralsnog de conclusie van een beweging die uit haar winterslaap ontwaakt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden