Obu is eerlijker en effectier dan rekeningrijden

Misschien dat we straks tijdens verjaardagen over onze obu praten. Want als het aan D66 ligt, wordt dit kastje zo snel mogelijk in de auto gemonteerd. De 'on-board-unit' registreert het aantal kilometers dat de auto rijdt en daarop wordt de automobilist afgerekend.

Het systeem zou een stuk eerlijker en effectiever zijn dan het geplande rekeningrijden, vindt de Stichting Natuur en Milieu. De milieuorganisatie gaf de Vrije Universiteit in Amsterdam opdracht verschillende systemen van kilometerheffing te onderzoeken.

Het kastje in de auto communiceert met zogenaamde DSRC-portalen, waarvan er tweehonderd langs de weg worden geplaatst.

Zodra de wagen een portaal passeert, wordt er informatie opgeslagen. Betalingsontduikers kunnen zo makkelijk worden opgespoord. Daar zal dan wel een speciaal beheerscentrum voor moeten worden opgezet dat de gegevens verwerkt.

Maar de Obu kan veel meer registreren dan alleen kilometers. Eigenlijk is zo ongeveer alles mogelijk. Zo kan slecht rijgedrag worden bestraft met een hoger tarief. Automobilisten die te hard rijden betalen meer, iets wat in het huidige systeem van wegenbelasting niet mogelijk is. Maar het is ook mogelijk om tijdens de spitsuren de automobilist meer voor een kilometer te laten betalen.

En als het die kant opgaat, dan is de ANWB daar weer niet blij mee. Want dan gaat het toch weer te veel op het verguisde rekeningrijden lijken, waarbij de teller gaat lopen als de automobilist tijdens de spitsuren onder een tolpoortje doorrijdt.

Het obu-kastje van de VU-onderzoekers werkt op vooruitbetaling. Er moet een prepaid-pasje in worden gestopt. Het systeem is afgekeken van Zwitserland, waar vrachtwagens er volgend jaar mee worden toegerust. Maar ook in andere Europese landen werkt men aan een vorm van kilometerheffing.

Siemens is bezig met een apparaat voor de Duitse markt. Het bedrijf trok zich onlangs terug als gegadigde voor het produceren van elektronische tolpoorten in Nederland. Siemens is bang dat het systeem van rekeningrijden maar een kort leven is beschoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden