Obsessie met rituelen

Het drama van de Pakistaanse boerenvrouw Asia Bibi begon ruim zes jaar geleden toen ze een slok water dronk. Ze mocht vervolgens dankbaar zijn dat ze levend de avond van die dag haalde, dankzij politie-ingrijpen. En volgens recente berichten lijkt het erop dat ze zelfs aan de galg zal ontsnappen, niet door vrijspraak maar door een natuurlijke dood. Na vijf jaar dodencel gaat haar gezondheid zo rap achteruit dat een uitspraak van de hoogste rechter misschien niet meer nodig zal zijn.

Zo ontstaat dus een heiligenicoon. Het beeld van die water drinkende vrouw die dreigt te worden gelyncht en vervolgens in een dodencel belandt, zet zich vast op het netvlies. Asia Bibi is christen, moeder van vijf. Christenen vormen in Pakistan een minuscule minderheid. Bij een moordende hitte werkte ze op het land, samen met moslimvrouwen, die haar vroegen water te halen. Terwijl ze voor die anderen met dat water zeulde, dronk ze zelf een slok, tot woede van een aantal moslima's. Ze vonden dat zij als christen niet van hetzelfde water mocht drinken. Door dat wel te doen, zou ze de vloeistof ritueel hebben vervuild.

In Pakistan is de obsessie met rituele onreinheid enorm. Het lijkt op de 'onaanraakbaarheid' van de onderkaste van dalits bij Indiase hindoes. Er vielen woorden. Volgens Asia Bibi riepen de moslimvrouwen lelijke dingen over het christendom. Waarop zij zou hebben gezegd dat Jezus met zijn dood de schuld van de hele wereld op zich had genomen. En wat had Mohammed wel gedaan om de mensheid te redden? Die laatste opmerking werd haar fataal.

Een menigte bestormde haar huis en begon haar en haar familie af te rossen. De politie greep in, maar begon ook een onderzoek en concludeerde dat de profeet was beledigd. Daar staat in Pakistan de doodstraf op. Een jaar later veroordeelde een rechter haar ook daartoe, wat haar misschien wel, hoe absurd dat ook klinkt, het leven redde. Want ze zou niet de eerste verdachte van blasfemie zijn geweest die, bij vrijspraak, meteen buiten de rechtbank zou zijn vermoord. Toen de rechter zijn vonnis voorlas, juichte de tribune. Twee Pakistaanse politici die zich geweldig voor Asia Bibi inzetten, lieten later het leven door moordenaarshand. In oktober bekrachtigde een hof van beroep het doodsoordeel. Het hooggerechtshof behandelt de zaak nu. Het zou de autoriteiten wel goed uitkomen als Asia Bibi in haar cel een natuurlijke dood zou sterven. Ze hoeven haar dan niet vrij te laten, wat binnenslands problemen zou veroorzaken. En ophangen hoeven ze haar dan evenmin, waardoor het buitenland rustig blijft. Dit alles vanwege een slok water bij 40 graden Celsius.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden