Objectieve analyse kosten allochtoon bestaat niet

Het eigenlijke doel van de vraag om kostenberekening is om daarmee immigranten te verjagen of te deporteren.

Petra BoersMehdi Dastani en Murat Kotan argumentatietheoreticus en redacteur van Contrast en universitair docent beta-faculteit Universiteit Utrecht en research associate economie en bedrijfskunde Universiteit van Amsterdam

Moeten de Kamervragen waarin de PVV vraagt om een kosten-batenanalyse van allochtonen ’gewoon volgens de regels’ worden beantwoord? Er is alle reden dat niet te doen.

Ten eerste weigert de PVV vooralsnog een antwoord op de vraag welk doel deze etnische kosten-batenberekeningen hebben. Het PVV-verzoek lijkt geen ander maatschappelijk doel te dienen dan als gangmaker om haat tussen bevolkingsgroepen aan te wakkeren waardoor een economische en sociale repressieve agenda kan worden doorgevoerd.

Want laten we voor het gemak eens aannemen dat een kosten-batenberekening negatief uitvalt, in PVV-taal: ’Allochtonen kosten meer dan ze opleveren’. PVV-Kamerlid Fritsma weet zélf al hoe dat komt: hogere werkloosheid en lagere lonen zorgen ervoor dat niet-westerse allochtonen vaker in aanmerking komen voor bepaalde sociale voorzieningen en minder belasting hoeven te betalen. Er bestaan al ruim voldoende onderzoeken die deze sociaal ongunstige positie van migranten becijferen.

Als de PVV de kosten-batenberekeningen wil uitvoeren om overheidsuitgaven terug te dringen, dan zal zij beleid moeten voeren om de oorzaken van de hoge kosten van niet-westerse migranten weg te nemen. Dat betekent: investeren in werkeloosheidsreductie, scholing, armoedevermindering en afname van ongelijkheid. Het politieke programma van de partij wijst echter op tegenovergesteld economisch en sociaal beleid. Hoe dan de kosten te reduceren? Wil de PVV de sociale zekerheid afschaffen of inperken, met als gevolg juist een toename van ongelijkheid en armoede en daarmee samenhangende economische en maatschappelijke kosten? Dit zou de samenleving per saldo vele malen meer kosten, zowel financieel als anderszins. Zo bereikt de partij dus geen kostenreductie.

Rest maar één andere manier waarop de PVV de kosten van aanwezige niet-westerse allochtonen zou kunnen verlagen: door de groep te verkleinen. Dat kan door een zeer vijandig klimaat te creëren, waardoor mensen vanzelf emigreren, of door deportatie.

Ten tweede bestaan ’objectieve’ kosten-batenanalyses niet en ontbreekt een breed geaccepteerd wetenschappelijk model om dit type berekening te maken. Het resultaat van kosten-batensommen hangt volledig af van hoe en aan wie men kosten toeschrijft. Aan wie moeten we bijvoorbeeld de kosten van de oorlog in Irak, van arbeidsmarktdiscriminatie of van de financiële crisis toeschrijven? In 2007 toonde Murat Kotan aan dat een veelvuldig door de pers geciteerd cijfer uit het CPB-rapport ’Immigration and the Dutch Economy’ (2003) gebaseerd is op arbitraire aannamen en waardeoordelen (Kotan, Economisch Statistische Berichten, 2007).

Volgens het CPB-rapport kost een niet-westers migrantengezin 230.000 euro over haar levensduur, waar een gemiddeld Nederlands gezin 72.000 euro kost. Het aanpassen van drie discutabele CPB-aannamen leverde bij Kotan een volstrekt ander resultaat op: het migrantengezin draagt nu positief 84.000 euro bij aan overheidsfinanciën, twee andere voorbeeld-migrantengezinnen uit het rapport maar liefst 335.000 en 520.000 euro.

Een van de redenen voor deze andere uitkomst is de gemiddelde leeftijd van binnenkomst van niet-westerse allochtonen: na hun 20-ste jaar. Terwijl een autochtone Nederlander de eerste 20 jaar of langer van zijn leven nog niets bijdraagt maar vooral heel veel ’kost’ (aan scholing en verzorging), zijn deze kosten voor niet-westerse allochtoon gemaakt in het land van herkomst. Dat betekent in feite gratis arbeid.

Als ambtenaren zich door het politieke proces dat de PVV is gestart, gedwongen voelen dit type berekeningen zonder duidelijk maatschappelijk doel te maken, dan moet je dat weigeren. De staat moet zich niet tot gereedschap maken van een politieke agenda die berust op het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen.

Daarnaast kleeft aan het klakkeloos produceren van cijfers waarvoor een wetenschappelijke basis ontbreekt een groot gevaar. Eenmaal geproduceerd, hebben dit type etnische kosten-batenanalyses grote impact: een diepe vertrouwensbreuk tussen staat en burgers en een nog diepere kloof tussen burgers onderling.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden