Obesitas / Gevaarlijk dik jongetje uit huis gehaald

De grootouders van een Spaans jongetje dat 100 kilo woog eisen de voogdij over hun kleinzoon terug. Hij werd uit huis geplaatst.

Hoe hij heet is niet bekend, maar toen hij tien was, woog hij ongeveer honderd kilo. Voor zijn school in Oviedo, in de noordelijke regio Asturië, het sein om de kinderbescherming er bij te halen. Hij maakte een doodvermoeide indruk en kon geen enkele fysieke inspanning aan.

Alleen weigerden zijn grootouders van moederskant die hem hebben opgevoed, zijn menu aan te passen. Daarom werd hij tien maanden geleden in een opvangcentrum geplaatst, een tijdelijke maatregel. Volgens de autoriteiten in Asturië liep de gezondheid van het jongetje gevaar.

In het centrum gaat het beter met hem, want hij viel er sinds zijn opname al twintig kilo af.

Grootouders José Sánchez López en Consuelo García García begrijpen nog altijd niet wat zij verkeerd hebben gedaan. Zij gaan, hoewel zij niet uit de ouderlijke macht zijn ontzet, in beroep tegen de beslissing dat hun oogappel alleen naar huis mag als duidelijk is dat zij het probleem begrepen hebben en hun gedrag veranderen. Opa José en en oma Consuelo ontkennen dat er een verband is tussen het gewicht en de voeding die zij hem gaven. „Hij was wel mollig, maar zo gezond als een vis”, aldus het paar. Volgens het maatschappelijk werk is de weigering van de grootouders om de realiteit onder ogen te zien mogelijk een gevolg van de tragische dood van de moeder van de jongen, die overleed aan anorexia.

Waar de vader is, weet niemand. Zondag brachten oma Consuelo en opa José een bezoek aan hun kleinzoon. Consuelo kon zich hierna niet inhouden. Ze schreeuwde dat haar haar kleinzoon is gekidnapt, en dat ze het er niet bij laat zitten. „Hij is niet ziek en kinderen die niet ziek zijn horen niet hier, maar buiten op straat.”

In Asturië, dat een van de armste regio’s in Spanje is, staan zo’n 9000 kinderen van tussen de zes en veertien jaar te boek als gevaarlijk dik: zij zijn kandidaten voor ziekten als diabetes en hartaandoeningen. Het probleem neemt toe, de tijdelijke uithuisplaatsingen ook.

De zaak van de jonge Spanjaard herinnert aan die van Connor McCreaddie, een kleine Brit die onlangs bijna bij zijn moeder werd weggehaald. Connor is acht jaar oud en weegt negentig kilo. Zijn moeder heeft intussen beterschap beloofd.

Het lijkt geen toeval dat zich juist in Spanje en Groot-Brittannië incidenten rond obesitas (gevaarlijk dikke kinderen) voordoen. Groot-Brittannië voert het dikke kinderen klassement in Europa aan, Spanje is tweede.

Volgens officiële cijfers lijdt 8,5 procent van de 2- tot 17-jarigen in Spanje aan obesitas, 18,2 procent is te zwaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden