Obamacare out, Trumpcare in: wat moet er volgens Republikeinen veranderen?

Demonstranten die willen dat Obamacare blijft.Beeld anp

De Republikeinen zijn weer een stapje dichterbij de afschaffing van Obamacare. Vanochtend presenteerden leden van het Huis van Afgevaardigden het langverwachte wetsvoorstel waarmee het huidige zorgstelsel binnen drie jaar grotendeels vervangen moet worden. 

Het nieuwe stelsel moet de overheid vooral minder geld gaan kosten. Sinds de invoer van de wet in 2010 is Obamacare al een doorn in het oog van de Republikeinen. Die vinden dat de overheid zich te veel moet bemoeien met de gezondheidszorg. Die rol willen ze nu kleiner maken.

"Het is tijd om de bladzijde om te slaan en ons gezondheidssysteem te redden van deze rampzalige wet", liet Paul Ryan, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, weten. De huidige 'Affordable Care Act' verplicht elke Amerikaan een ziekteverzekering af te sluiten en was voor Barack Obama een hoogtepunt van zijn regeerperiode. Hij wilde de miljoenen Amerikanen helpen die geen zorgverzekering konden betalen en daardoor onverzekerd waren.

Tekst gaat verder onder afbeelding.

Een Amerikaans formulier om een zorgverzekering aan te vragen.Beeld REUTERS

Lage inkomens

Het nieuwe plan zet echter een streep door die verplichte zorgverzekering. Boetes voor onverzekerden komen ook te vervallen. Volgens de Republikeinen komt dit ten goede aan de keuzevrijheid. Al wordt ook gewaarschuwd voor het risico dat veel gezonde Amerikanen zich niet meer laten verzekeren. Dat zou er dan weer voor kunnen zorgen dat verzekeringen duurder worden voor de mensen die ze wel nodig hebben, zoals chronisch zieken of ouderen.

Vooral ouderen en mensen met lage inkomens gaan erop achteruit. Die laatste groep kreeg onder Obamacare nog belastingverlichting op basis van hun inkomen en hulp bij het betalen van hun eigen risico. In de nieuwe plannen hebben alleen jonge mensen extra voordeel. Voor mensen tot 26 blijft het mogelijk om onder de verzekering van hun ouders te vallen. Zorgverzekeraars mogen ouderen bovendien vijf keer meer laten betalen dan jongeren. Onder de wet van Obama was dit bedrag maximaal drie keer hoger.

Bedrijven zijn daarnaast niet meer verplicht hun werknemers een betaalbare zorgverzekering aan te bieden. De boete die ze riskeerden als ze dit niet deden komt te vervallen

Wat wel hetzelfde blijft

Laat het nieuwe plan dan helemaal niets meer heel van Obamacare? Dat ook weer niet. Zo blijft het voor zorgverzekeraars bijvoorbeeld verboden te kijken naar de medische geschiedenis van hun klanten. Dit voorkomt dat klanten met een lange ziektegeschiedenis meer moeten betalen.

Ook mogen zorgverzekeraars geen limiet stellen aan het bedrag dat ze vergoeden aan hun klanten en zijn ze verplicht bepaalde basispakketten aan te bieden. Daarin worden minimaal tien dingen vergoed, bijvoorbeeld kraamzorg of bepaalde inentingen.

Of de nieuwe zorgverzekeringswet er daadwerkelijk komt, is de vraag. Het is niet onzeker of in de Senaat genoeg steun voor het plan is, ondanks een kleine Republikeinse meerderheid. De Democraten waarschuwden de Republikeinen dat hun hervorming van Obamacare het hele gezondheidszorgsysteem in chaos zal storten. Door de 'Affordable Care Act' konden twintig miljoen voorheen onverzekerde Amerikanen een gezondheidsverzekering afsluiten. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden