Obamacare ondanks tegenwerking Trump

Drukte bij de informatiewagen in Macon (Georgia) van een van de verzekeringmaatschappijen. Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication
Drukte bij de informatiewagen in Macon (Georgia) van een van de verzekeringmaatschappijen.Beeld Hollandse Hoogte / The New York Times Syndication

Met het bekorten van de tijd om in te schrijven en weinig voorlichting wordt het verzekeren gehinderd.

Anthony Gates is een tevreden man. "Ik heb me net voor ziektekosten verzekerd en het gaat me twee dollar per maand kosten. Niet te kloppen toch, die prijs?" Hij is vanuit zijn werk even naar het winkelcentrum van Bala Cynwyd gekomen, een voorstad van Philadelphia.

Midden op het parkeerterrein staat daar een grote blauwwitte aanhanger van verzekeraar Independence Blue Cross. Buiten klinkt vrolijke muziek uit een paar luidsprekers, een plaatselijk radiostation zendt live uit vanaf die locatie en roept luisteraars op zich in het rijdende kantoor te laten informeren over een zorgverzekering.

De informatiewagen van Independence maakt dit jaar vaker dan ooit zijn opwachting op plaatsen waar veel mensen komen, vertelt Koleen Cavanaugh van de marketingafdeling. "Dit jaar geeft de federale regering nauwelijks nog geld uit aan voorlichting. Dat ging naar 'navigators', onafhankelijke adviseurs. We hebben nu onze eigen voorlichting flink opgevoerd."

Obamacare

Terwijl volgens de regels van Obamacare, het in 2010 door de Democraten ingevoerde nieuwe zorgstelsel, iedereen een zorgverzekering moet hebben, wijst de regering-Trump de burgers daar nu niet meer op. En dat is niet de enige maatregel die volgens voorstanders van Obamacare neerkomt op sabotage van de wet.

In plaats van een inschrijvingsperiode die tot ver in januari loopt, is 15 december de laatste dag dat het voor 2018 nog mag. En in de meest recente versie van het nieuwe belastingplan dat de Republikeinen komende week willen aannemen, worden de boetes op het niet hebben van een verzekering afgeschaft, maar niet de verplichting van verzekeraars om iedereen te accepteren.

Mensen die geen verzekering hebben via hun werkgever of via het ziekenfonds voor ouderen, zouden dan kunnen besluiten pas een individuele polis te kopen als ze ziek worden, met als gevolg hogere premies, vertrekkende klanten en uiteindelijk een instorting van de markt voor dat soort polissen.

Die kans is aanwezig, zegt Scott Post, beleidsmedewerker van Independence Blue Cross. "Er moet een stimulans zijn voor mensen om zich te verzekeren. We hopen dat de verplichting blijft. Er zijn ook andere manieren denkbaar, bijvoorbeeld hogere premies voor wie zich te laat verzekert. Maar uit onderzoek dat onze bedrijfstak heeft gedaan, blijkt dat de algemene verplichting met een boete het beste werkt."

Verplichting

Voor Anthony Gates speelt de verplichting geen rol. Hij is graag verzekerd, al was hij het de afgelopen twee jaar niet. "Dat was doodeng. Maar ik was werkloos en kon de premie niet betalen. Als ik nu zie hoe goedkoop het is, was ik misschien wel niet goed voorgelicht."

Hij is de klusjesman van een appartementengebouw en kennelijk is zijn salaris zo laag dat hij, als de subsidie eraf is, bijna niets voor zijn polis betaalt. Hij heeft wel een fors eigen risico - afhankelijk van iemands inkomen mag dat onder Obamacare maximaal 6000 euro zijn, 12.000 per gezin.

Dat is zeven keer zoveel dus als het maximale eigen risico dat een Nederlander mag nemen, maar dat verbaast beleidsmedewerker Scott Post niet. "Ik weet niet zoveel van het Nederlandse systeem, maar dan moet de medische zorg bij jullie een stuk goedkoper zijn. Dat vergeten de mensen hier: uiteindelijk zijn het de kosten van de zorg die bepalen wat je betaalt."

Evengoed moeten de verzekeraars mensen met een laag inkomen nog steeds een laag eigen risico geven. Dat leidde tot opschudding in de markt. Sommige verzekeraars stopten met het aanbieden van individuele polissen, andere verhoogden de premies. Maar omdat voor mensen met lage inkomens de premies niet mogen stijgen, moest de overheid daar weer meer subsidie op leggen. Per saldo is de regering daarmee zelfs duurder uit.

Volgens de verdedigers van Obamacare blijkt daaruit eens te meer dat niet bezuiniging, maar het onderuit halen van Obamacare het doel van de maatregel was.

Bezuiniging

Behalve op voorlichting wordt door de regering-Trump ook bezuinigd op subsidies voor zorgverzekeringen. Verzekeraars worden gecompenseerd voor het verlagen van de premies en van het eigen risico voor klanten met een laag inkomen. De subsidie voor premies is er nog steeds, die voor het eigen risico kon door een maas in de wet worden gestopt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden