Obama worstelt met Guantánamo Bay, Nederland met vier Congolese getuigen

Al ruim een jaar zitten vier Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof in het detentiecentrum in Scheveningen. Nederland heeft zich daarmee 'in een netelige situatie gemanoeuvreerd' die lijkt op de worsteling van de Verenigde Staten met gevangenenkamp Guantánamo Bay, stelt Joris van Wijk, universitair docent criminologie aan de Vrije Universiteit.

Vorig jaar werden de Congolezen als gedetineerden aan het Internationaal Strafhof uitgeleend door Congo, waar ze al jaren zonder proces vastzaten. In de rechtszaal deden de mannen een goed woordje voor hun kameraden: drie aangeklaagde krijgsheren. Deze zaken verkeren in de eindfase. Morgen beginnen de slotpleidooien in het proces tegen twee krijgsheren, Germain Katanga en Mathieu Ngudjolo Chui. Thomas Lubanga Dyilo is reeds veroordeeld voor oorlogsmisdrijven.

De toekomst van de getuigen is onzeker. Omdat ze tijdens hun getuigenverklaringen de Congolese autoriteiten van zware mensenrechtenschendingen beschuldigden, durfden ze niet terug naar Congo. Nederland weigerde hen echter toegang tot de asielprocedure. Daarop verklaarde advocaat Flip Schüller: 'Het onthouden van een toets door een onafhankelijke rechter, en het gevangen laten houden van deze getuigen, doet sterk denken aan Guantánamo Bay.'

De rechter vond dat ze asiel mochten aanvragen. Maar het is onwaarschijnlijk dat ze dat krijgen, omdat ze mogelijk betrokken waren bij mensenrechtenschendingen, zegt Van Wijk. Wat als terugkeer naar Congo ook niet kan? De criminoloog voorziet dat Nederland zal 'hosselen' om de Congolezen elders onder te brengen, zoals Obama leurt met 'terroristen' uit Guantánamo Bay.

DE VERDIEPING Van Congolese cel naar Nederlands rijtjeshuis?

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden