Obama wil miljarden voor beter onderwijs

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Barack Obama heeft vrijdag uiteengezet hoe hij het onderwijssysteem in zijn land wil hervormen. Obama trekt 4,35 miljard dollar (ruim 3 miljard euro) uit voor de beoogde kwaliteitsverbetering

Obama presenteerde zijn plan 'Race naar de top' op het ministerie van Onderwijs. Om beroep te kunnen doen op federale gelden, moeten de verschillende staten aan een aantal voorwaarden voldoen. Ze moeten ervoor zorgen dat scholen hun standaarden aanscherpen. Zo moeten docenten meer worden afgerekend op de resultaten van hun leerlingen. Ook wordt aangedrongen op een actieplan voor falende scholen.

,,In een economie waar kennis het meest waardevolle product is dat een persoon en een land te bieden, zullen de beste banen naar de best opgeleiden gaan, of ze nu in de Verenigde Staten, India of China wonen'', zei Obama.

Weerstand

Staten die weigeren mee te werken aan de door Obama gewenste hervormingen, dreigen de subsidiegelden mis te lopen. ,,Dit is een aansporing en uitdaging voor mensen die willen veranderen'', zei de president in een vrijdag gepubliceerd interview met The Washington Post.

De plannen stuiten op weerstand bij onder meer onderwijsbonden, die traditioneel sterke banden met de Democratische partij van Obama hebben. De Verenigde Staten kennen een van de hoogste schooluitvalpercentages in de westerse wereld. Ook presteren leerlingen onder de maat in vergelijking met andere westerse landen.

Stimuleringspakket

De onderwijsplannen worden gefinancierd uit het economische stimuleringspakket van 787 miljard waar het Amerikaanse parlement begin dit jaar mee akkoord ging. Volgens Obama is verbetering van het onderwijs essentieel voor het herstel van de economie.

Obama moest donderdag nog een tegenslag incasseren bij zijn belangrijkste binnenlandse hervormingsplan, dat voor de gezondheidszorg, dat ook cruciaal voor het economische herstel zou zijn. De Senaat heeft besloten het plan pas na het reces in augustus te behandelen. Obama wilde juist voor het reces nog tot een akkoord komen.

Bij veel Republikeinen, maar ook bij leden van zijn Democratische Partij stuiten de plannen op steeds meer weerstand, vooral vanwege de gigantische kosten van circa 1000 miljard dollar (700 miljard euro) om voor alle Amerikanen zorg te realiseren. Bijna een zesde van de 300 miljoen Amerikanen heeft geen ziektekostenverzekering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden