Obama wijst Afrika op verantwoordelijkheid

Toeschouwers gehuld in kleding waar de Ghanese en Amerikaanse presidenten op staan afgebeeld wachten op de toespraak van Obama. (AP) Beeld
Toeschouwers gehuld in kleding waar de Ghanese en Amerikaanse presidenten op staan afgebeeld wachten op de toespraak van Obama. (AP)

Afrikaanse landen moeten hun verantwoordelijkheid nemen in het tegengaan van oorlogen, corruptie een ziektes. Tegenover westerse hulp moet verantwoordelijk bestuur staan. Dat zei de Amerikaanse president Barack Obama zaterdag in een toespraak voor het Ghanese parlement.

„Ontwikkeling is afhankelijk van verantwoordelijk bestuur”, aldus Obama. „Dit ingrediënt wordt op veel te veel plaatsen al veel te lang gemist. Het is de verandering die nodig is om het Afrikaanse potentieel te kunnen benutten. En het is een verantwoordelijkheid die alleen de Afrikanen zelf kunnen nemen.”

Obama maakte bekend dat hij de hoeveelheid hulpgelden aan Afrika wil doen toenemen. De Afrikaanse landen moeten dan zelf ook hun best doen, vindt Obama. „Er is geen land dat rijkdom kan creëren als de leiders de economie misbruiken om zichzelf te verrijken. En er is geen bedrijf dat wil investeren in een land waar de overheid 20 procent van de winst opstrijkt.”

Naar eigen zeggen koos Obama koos ervoor direct na een top van acht leidende industriestaten Afrika te bezoeken, om aan te tonen dat „Afrika niet afgezonderd is van de zaken in de wereld”. Het is voor het eerst dat president Obama Afrika beneden de Sahara bezoekt sinds zijn installatie in januari.

Eerder op de dag sprak Obama met de Ghanese president Jogn Atta Mills, die in december democratisch werd gekozen. Volgens Mills geeft het bezoek van Obama een positief signaal en is het een aanmoediging voor Ghana om zo democratisch mogelijk verder te gaan.

De Amerikaanse presidentiële familie blijft een dag in Ghana. Dat land geldt als een van de meest stabiele democratieën op het Afrikaanse continent en „een van de betrouwbaarste partners” van de Verenigde Staten, zo liet het Witte Huis eerder weten.

In de afgelopen tien jaar brachten Obama's voorgangers, de presidenten George W. Bush en Bill Clinton, ook al bezoeken aan het land in West-Afrika

(AFP) Beeld
(AFP)
De Amerikaanse president bekijkt de erewachten bij het presidentiële paleis in Accra, Ghana. (AFP) Beeld
De Amerikaanse president bekijkt de erewachten bij het presidentiële paleis in Accra, Ghana. (AFP)
(AFP) Beeld
(AFP)
Barack Obama (L) en zijn vrouw Michelle Obama tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Accra, Ghana. (AFP) Beeld
Barack Obama (L) en zijn vrouw Michelle Obama tijdens een bezoek aan een ziekenhuis in Accra, Ghana. (AFP)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden