Update

Obama: 'We zullen doorgaan met bestrijden IS'

Barack Obama tijdens de persconferentie. Beeld reuters

Obama zei in een persconferentie naar aanleiding van de onthoofding van journalist James Foley dat dat de VS zullen doorgaan met het bestrijden van de Islamitische Staat. De VS "zullen doen wat nodig is" voor gerechtigheid als Amerikanen iets wordt aangedaan.

Volgens Obama is er in de wereld van de 21e eeuw geen plaats voor de Islamitische Staat die de onthoofding van de Amerikaan op zijn geweten zou hebben. De Amerikaanse president sprak zijn lof uit over de journalist.

"IS spreekt voor geen enkele religie. Hun slachtoffers zijn in grote meerderheid moslims, en geen geloof leert mensen om bloedbaden aan te richten onder onschuldigen". De Islamitische Staat beschreef hij verder als 'ideologisch failliet'.

Boodschap aan de VS
Het filmpje met de titel 'Boodschap van IS aan de VS' is ook een tweede ontvoerde journalist te zien; Steven Sotloff. Hij werd in augustus 2013 ontvoerd in de buurt van Aleppo, Syrië. IS claimt dat de onthoofding van Foley een vergelding is voor de luchtaanvallen van de Verenigde Staten en dreigt met hetzelfde lot voor Sotloff als de aanvallen niet worden gestopt. "Het leven van deze Amerikaanse burger, Obama, hangt af van uw volgende beslissing."

Ontzetting
Volgens Obama is de hele wereld ontzet door de moord. De president zei dat alle Amerikanen rouwen om het verlies van Foley en dat de Amerikanen zullen bidden.

Obama liet weten dat hij de familie van Foley heeft gebeld om zijn condoleances aan te bieden. Het leven en werk van Foley staan volgens Obama in scherp contrast met het nihilisme van de Islamitische Staat. "Dit soort mensen zullen falen. De toekomst is altijd aan mensen die bouwen, niet vernietigen", aldus de Amerikaanse president.

Een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad Het Witte Huis heeft bevestigd dat de video authentiek is.

'Bekijken film onthoofding kan strafbaar zijn'
De Britse politiedienst Scotland Yard heeft de Britten gewaarschuwd dat het bekijken, downloaden of verspreiden van de video van de onthoofding van de Amerikaan James Foley strafbaar kan zijn.

Op basis van de antiterrorismewetgeving zou tot vervolging kunnen worden overgegaan, aldus een woordvoerder van Scotland Yard woensdag.

'Moordenaar van Foley inderdaad een Brit'
De militant van de Islamitische Staat die Foley heeft onthoofd is volgens een voormalige gijzelaar inderdaad een Brit. Dat heeft de oud-gevangene gezegd tegen de Britse krant The Guardian.

De man zou één van drie Britse jihadisten zijn die westerse gevangenen bewaken in de Syrische plaats Raqqa. De militant die met Foley verscheen in de onthoofdingsvideo zou van hen de leider zijn. Hij zou ook de belangrijkste onderhandelaar zijn geweest tijdens gesprekken over de vrijlating van gijzelaars van de Islamitische Staat eerder dit jaar.

James Foley in Benghazi, Libië. Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden