Obama vindt de VS nog steeds een AAA-land

President Obama gaf vandaag een eerste reactie op het verlies van de AAA-status. Beeld afp
President Obama gaf vandaag een eerste reactie op het verlies van de AAA-status.Beeld afp

De financiële markten zien de Verenigde Staten nog steeds als een kredietwaardige debiteur. Dit zei de Amerikaanse president Barack Obama vandaag in een verklaring over een verlaging van de Amerikaanse kredietwaardigheid.

Afgelopen vrijdag liet kredietbeoordelaar S&P weten Amerikaanse staatsleningen niet langer een AAA-status te geven. Obama stelde echter dat de financiële markten hier anders over denken en dat de VS altijd een AAA-land zullen zijn, ongeacht wat de kredietbeoordelaars beweren. Tot vandaag had Obama nog geen commentaar gegeven op de verlaging.

Obama greep de gelegenheid aan om politici in het congres op te roepen meer te doen om het Amerikaanse begrotingstekort aan te pakken. Hij sprak de hoop uit dat de verlaging door S&P hieraan een impuls zal geven.

De president zei enkele aanbevelingen te zullen doen. Hij stelde verder dat het tekort niet kan worden weggewerkt door alleen te bezuinigen. Daarbij doelde Obama op belastingverhogingen, een onderwerp dat politiek zeer gevoelig ligt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden