Obama verwijt Europa chaos in Libië

null Beeld anp
Beeld anp

Het is een zooitje in Libië. En volgens de Amerikaanse president Barack Obama is dat mede de schuld van Europa en de Golfstaten, die na zijn militaire ingrijpen in 2011 niet hebben doorgepakt.

"Als ik terugkijk en mezelf vraag wat er mis ging denk ik dat er ruimte is voor kritiek. Ik vertrouwde erop dat de Europeanen, aangezien Libië zo dichtbij is, zouden doorpakken", zegt hij in een interview met The Atlantic. De president beschouwt de interventie in Libië daarom als mislukt.

De VS en Europa grepen in 2011 militair in toen het regime van de toenmalige dictator Muammar Kaddafi dreigde een bloedbad aan te richten in de opstandige stad Benghazi. "We hebben het plan zo goed als ik kon verwachten uitgevoerd", aldus Obama. "We hadden een mandaat van de VN, een coalitie. Het kostte ons een miljard dollar, wat erg goedkoop is voor een militaire operatie. We voorkwamen grote hoeveelheden burgerslachtoffers en een langdurige burgeroorlog. Desondanks is het een zooitje in Libië."

Obama zegt dat vooral Nicolas Sarkozy, tot vorig jaar president van Frankrijk, en de Britse premier David Cameron "afgeleid raakten" na de interventie in 2011. Obama erkent ook dat de stammencultuur in Libië een rol speelde in het falen van de missie. "Pogingen om structuur aan te brengen in Libië mislukten daarom al heel snel."

IS profiteert
De mislukte missie in Libië overtuigde Obama ervan dat het Midden Oosten beter vermeden kan worden. Van dat vermijden maakt Islamitische Staat (IS) nu handig gebruik. De terreurorganisatie kan in het Noord-Afrikaanse land de laatste jaren relatief ongehinderd zijn gang gaan. Vanuit het Libische hoofdkwartier in Sirte rekruteert IS jihadisten uit omliggende landen. Nu zesduizend in totaal volgens Amerikaanse inlichtingendiensten.

Tot ergernis van het Westen, dat vreest dat IS zich vanuit Libië steeds verder zal verspreiden. Westerse landen overwegen daarom militaire stappen, in navolging van de VS dat in februari nog bombardementen uitvoerde op de uitdijende terreurorganisatie.

Ook in Tunesië, ten Noorden van Libië, wordt de opkomst van IS gemerkt. Beeld anp
Ook in Tunesië, ten Noorden van Libië, wordt de opkomst van IS gemerkt.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden