onderscheiding

Obama verrast geëmotioneerde Biden met hoge onderscheiding

null Beeld anp
Beeld anp

Op de valreep van zijn presidentschap liet Barack Obama nog maar weer eens weten diepe waardering te hebben voor zijn vriend en vice-president Joe Biden. Dat deed hij door hem de Presidential Medal of Freedom toe te kennen, de hoogste burgerlijke onderscheiding van de Verenigde Staten.

Redactie

De onderscheiding is bedoeld voor mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de belangen, de veiligheid of de cultuur van Amerika of aan de wereldvrede. Biden is daarmee de vierde vice-president ooit die de Presidential Medal of Freedom uitgereikt heeft gekregen. Nelson Rockefeller (1977), Hubert Humphrey (1980) en Dick Cheney (1991) gingen hem voor.

'Broer'

"Voor de laatste keer tijdens mijn preseidentschap ben ik vereerd de hoogste nationale burgerlijke onderscheiding uit te reiken", zei Obama plotseling tijdens een ceremonie in het Witte Huis. Biden, die naast hem stond, draaide zich direct met zijn rug naar de zaal, pakte een zakdoek en vocht tegen de tranen.

Obama gaf aan dat hij de onderscheiding aan Biden toekende "voor jouw geloof in je landgenoten, voor je liefde voor het land en voor je leven in het teken van dienstbaarheid." Hij zei het hem met "extra verering" te schenken en noemde Biden vlak voordat de Medal om zijn nek werd gehangen zijn "Broer."

De vice-president kreeg een ovationeel applaus en toonde zich ontroerd. Hij zei in zijn dankwoord geen "flauw idee" te hebben dat dit zou gebeuren. "Ik verdien dit niet, maar ik weet dat het uit het hart van de president komt. Dit laat de grootmoedigheid van jouw geest zien."

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden