Obama veroordeelt 'schandelijke aanval' op ambassadeur in Libië

Een gewapende man zwaait met zijn geweer, gisterenavond in Benghazi Beeld afp
Een gewapende man zwaait met zijn geweer, gisterenavond in BenghaziBeeld afp

De Amerikaanse president Barack Obama heeft woensdag officieel bevestigd dat de Amerikaanse ambassadeur in Libië en stafmedewerkers zijn omgekomen bij een aanslag in Benghazi. Obama veroordeelde de aanslag en noemde die een 'schandelijke aanval'.

Redactie

De president zei dat hij het beledigen van religie afwijst, waarmee hij refereerde aan een anti-islamfilm die de oorzaak zou zijn van rellen bij diplomatieke vestigingen van de VS in Egypte en Libië. Obama benadrukte echter dat hij daarbij tegen 'gewetenloos geweld' is.

Ook verordonneerde hij dat alle diplomatieke posten van de VS wereldwijd extra beveiligd moeten worden.

De Libische leider heeft inmiddels - live op Al Jazeera - zijn excuses aangeboden aan de Verenigde Staten. Hillary Clinton, minister van Buitenlandse Zaken van de VS, heeft haar 'diepe droefheid' uitgesproken over het verlies van vier Amerikaanse medewerkers. De aanslag op de Amerikaanse ambassadeur in Libië was de daad van een 'kleine en gewelddadige groep', zegt Clinton.

Aanval
De aanval door gewapende betogers zou te maken hebben met de omstreden film van de Israëlische Amerikaan Sam Bacile, die moslims zou beledigen. Eerder waren daarom al gevechten bij de diplomatieke post in Benghazi, evenals in de Egyptische hoofdstad Caïro.

Ambassadeur Christopher Stevens zou zijn omgekomen door raketten toen hij in zijn auto probeerde weg te komen, aldus een Libische functionaris tegen persbureau Reuters.

De ambassadeur is door verstikking overleden. Dat heeft de Libische arts gezegd die Stevens behandelde. De arts zou Stevens negentig minuten hebben gereanimeerd. De ambassadeur werd door Libiërs naar een ziekenhuis in Benghazi gebracht, zei de arts, Ziad Abu Zeid. Op dat moment had niemand door dat het om de ambassadeur ging. Stevens had veel rook ingeademd, met maagbloedingen tot gevolg, en bezweek uiteindelijk aan verstikking, zei Abu Zeid.

Kaddafi
De Libische onderminister van Binnenlandse Zaken Wanis al-Sharif zette de aanslag in een ander daglicht door te suggereren dat aanhangers van de verdreven en vermoorde dictator Muammar Kaddafi erachter zaten. Deze zouden de aanval uit wraak hebben gepleegd omdat Mauritanië de vroegere rechterhand van Kaddafi, ex-spionnenchef Abdullah al-Senussi, heeft uitgeleverd aan Libië.

Frankrijk eiste in een reactie dat Libië de daders van de aanslag zou achterhalen en straffen.

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal de aanslag ook veroordeeld. 'Een dergelijke, gruwelijke aanslag is op geen enkele manier te rechtvaardigen. Mijn gedachten en condoleances gaan uit naar de nabestaanden, zowel familie als collega's, van de slachtoffers', aldus de minister.

Vriendschap
Volgens Clinton zal de 'vriendschap' tussen Amerika en Libië niet het 'slachtoffer' worden van de aanval en zullen de VS het Noord-Afrikaanse land niet de rug toekeren. Amerika is gebaat bij een stabiel Libië. Volgens de minister heeft Stevens zijn leven gegeven voor een beter Libië.

De aanval op het Amerikaanse consulaat 'zou het geweten van mensen van alle religieuze gezindten over de hele wereld moeten schokken', aldus Clinton.

Volgens Clinton werd de aanval gepleegd door een kleine groep militanten en niet door het Libische volk of de Libische regering. Ze zei dat er geen rechtvaardiging voor de aanval is en veroordeelde gewelddadig extremisme scherp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden