Update

Obama verdedigt en beperkt inzet drones

Obama.Beeld afp

Er komen duidelijker richtlijnen voor de inzet van drones, onbemande gevechtsvliegtuigen. Dat zei de Amerikaanse presient Obama vandaag tijdens een toespraak over terreurdreiging en de bestrijding daarvan.

Als terroristen op de grond kunnen worden opgepakt, zullen de Amerikanen geen acties met drones uitvoeren. 'Er zullen geen drone-aanvallen worden uitgevoerd zonder aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat er geen burgerslachtoffers zullen vallen', zei Obama. De president verdedigde de inzet van drones, waardoor volgens hem ook vele doden zijn voorkomen. Amerika staat op een 'keerpunt' in de strijd tegen het terrorisme, zei Obama tijdens zijn speech.

Obama heeft woensdag zijn handtekening onder de nieuwe regels gezet. De president wil voorkomen dat onschuldige burgers het slachtoffer worden van acties met drones. Dat is in het verleden een aantal keren in Pakistan het geval geweest, wat tot zware kritiek uit Islamabad leidde. De Amerikaanse president onderstreepte dat de Verenigde Staten de soevereiniteit van andere landen respecteert.

Guantánamo Bay
Er komen ook nieuwe maatregelen voor het detentiecentrum van Guantanámo Bay op Cuba. Echter, voor het sluiten van de gevangenis zal Obama nog moeten wachten op medewerking van de Republikeinen, aldus de president.

De speech, aan de National Defense University in Washington, wordt gezien als Obama's eerste belangrijke speech over terrorisme. 'We moeten eerst ons werk van het verslaan van al-Qaeda en de bijbehorende krachten afmaken', zei Obama. 'We moeten onze beslissingen nemen op basis van angst nemen, maar op basis van onze op harde manier verkregen wijsheid.'

'Noch ik, noch iedere andere president kan de totale nederlaag van terreur beloven, maar wat we kunnen doen - wat we moeten doen - is het ontmantelen van netwerken die een direct gevaar vormen. Dit maakt het minder meteen moeilijker voor nieuwe groepen om een voet aan de grond te krijgen.'

Journalisten
Journalisten zouden bij de uitoefening van hun vak geen juridische risico's moeten lopen, zei Obama verder. Daarbij refereerde hij aan berichten van de afgelopen weken over het volgen van journalisten door Amerikaanse opsporingsdiensten. Obama gaat opnieuw kijken naar de aanpak van de pers nadat die de gevoelige informatie over volgen van journalisten heeft onthuld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden