'Obama, stop landroof in Afrika'

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

"Onze hoop is dat president Obama de leiding neemt bij het afwenden van deze komende catastrofe." De Solidariteitsbeweging voor een Nieuw Ethiopië (SMNE) en de Amerikaanse denktank Oakland Institute hebben de Amerikaanse president in een brief opgeroepen 'landroof' in Ethiopië te bespreken met de Ethiopische premier Meles Zenawi.

Met andere Afrikaanse leiders (Benin, Ghana en Tanzania) is Zenawi door Obama uitgenodigd om op de G8-top van leidende industrielanden in Camp David te praten over voedselzekerheid in Afrika.

Oakland Institute en SMNE zeggen dat de door Zenawi gestimuleerde grootschalige landaankopen in Ethiopië, door hen aangemerkt als 'landroof' door buitenlandse bedrijven, de voedselzekerheid in Ethiopië bedreigen.

Ze schrijven dat kleine boeren en rondtrekkende veehouders van hun land worden verdreven ten faveure van grote landbouwbedrijven uit veelal rijke landen. Verlies van hun grond betekent voor deze zelfvoorzienende groepen dat ze zich niet meer kunnen voeden.

Obama heeft niet gereageerd op de brief. Wel heeft hij tijdens de G8-top bekendgemaakt dat de particuliere sector drie miljard dollar aan steuntoezeggingen heeft gedaan om de landbouw en voedselproductie in Afrika te bevorderen. Wat dit precies inhoudt is niet duidelijk. Gaan meer Amerikaanse bedrijven landaankopen doen in Afrika? Of komen er geldinjecties voor kleine boeren?

De Ethiopische overheid vindt dat de grootschalige landaankopen de enige weg zijn naar modernisering van de landbouw en economische groei. Ook andere Afrikaanse landen hebben hun landbouwgrond om die reden op de wereldmarkt gezet.

Overal worden grote stukken landbouwgrond verkocht of geleased aan buitenlandse investeerders. Een gebied groter dan Frankrijk - 67 miljoen hectare - is er tot op heden in handen van bedrijven gevallen, zegt Oakland Institute.

Er is veel kritiek op deze ontwikkeling. Daarom hebben de Verenigde Naties onlangs richtlijnen voor investeringen in mondiale landbouwgrond aangenomen. Die stellen een plafond aan het aantal toegestane landtransacties en zijn bedoeld om burgers te beschermen.

Maar er is een nadeel, zei Clara Jamart van Oxfam, dat intensief onderzoek doet naar landtransacties, onlangs: "Overheden zijn niet verplicht de richtlijnen toe te passen."

> Lees meer hierover vandaag in de krant:
De hele wereld jaagt op 'het groene goud'

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden