Obama stelt reservisten beschikbaar voor bestrijding ebola

Medewerkers van de National Guard oefenen met het inrichten van een veldhospitaal Beeld epa
Medewerkers van de National Guard oefenen met het inrichten van een veldhospitaalBeeld epa

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het ministerie van Defensie toestemming gegeven reservisten en de Nationale Garde paraat te houden voor een eventuele reactie op de ebola-uitbraak in West-Afrika.

redactie

De Verenigde Staten hebben eerder al aangegeven vierduizend Amerikaanse militairen naar West-Afrika te sturen om logistieke hulp te bieden en bijvoorbeeld hospitalen te bouwen. Het Witte huis benadrukt dat de militairen geen directe hulp bij de gezondheidszorg zullen bieden.

De ebola-uitbraak heeft al aan bijna 4500 mensen het leven gekost. In de Verenigde Staten is grote onrust uitgebroken nadat een ebolapatiënt vanuit West-Afrika naar de staat Texas reisde en daar twee verpleegsters besmette. De man zelf is inmiddels overleden.

Tientallen medewerkers van het ziekenhuis waar de man verpleegd werd, hebben inmiddels de opdracht gekregen om thuis te blijven. Het ziekenhuis heeft 75 mensen die contact met de patiënt hebben gehad een contract laten tekenen waarin ze beloven niet in openbare ruimtes te komen en niet met het openbaar vervoer te reizen.

Reisverboden
Obama en Amerikaanse politici hebben hun agenda's leeggeruimd voor de ebolacrisis. In het Amerikaanse congres werd gisteren een hoorzitting gehouden waarbij Republikeinen vroegen om een reisverbod voor mensen uit West-Afrika.

President Obama ziet een verbod voor reizigers om vanuit ebolalanden naar de Verenigde Staten te vliegen niet zitten. Hij vindt de bestaande screening van reizigers op Amerikaanse luchthavens effectiever, zo liet hij weten. Volgens Obama zou een reisverbod averechts kunnen werken. Sommige reizigers zouden in dat geval de VS proberen binnen te komen door de veiligheidsmaatregelen te omzeilen.

Gisteren stelde Jamaica zo'n verbod in voor reizigers uit Liberia, Sierra Leone en Guinnée. Uit pelingen blijkt dat de helft van de Amerikanen zegt buitenlandse vluchten te mijden uit angst voor ebola.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden