Obama steekt Estland een hart onder de riem

President Obama (l) geeft een persconferentie met zijn Estlandse ambtsgenoot Ilves. Beeld ap
President Obama (l) geeft een persconferentie met zijn Estlandse ambtsgenoot Ilves.Beeld ap

De Amerikaanse steun aan Estland in Navo-verband is onveranderd en onbreekbaar. Dat heeft president Obama vandaag gezegd tijdens een persconferentie met de president van Estland. Obama is er op bezoek om met president Toomas Hendrik Ilves en premier Taavi Rõivas te spreken over de rol van Rusland in het conflict in Oekraïne. Ook de staatshoofden van Letland en Litouwen schuiven mogelijk aan.

De Baltische staten maken zich zorgen om Russische inmenging in hun landen. Met zijn bezoek wil Obama de landen een hart onder de riem steken en benadrukken dat ze op Amerika kunnen rekenen als ze worden aangevallen. Estland, Letland en Litouwen zijn sinds 2004 lid van de NAVO. In het handvest van de verdragsorganisatie staat dat een aanval op één lid wordt beschouwd als een aanval op het hele bondgenootschap.

Condoleances
Samen met president Ilves hield Obama vandaag een persconferentie. Die ging in de eerste plaats over de ongerustheid van de Baltische staten over de agressie van Rusland, maar Obama maakte van de gelegenheid gebruik om ook de nabestaanden van Steven Sotloff te condoleren. Deze Amerikaanse journalist werd gisteren gedood door de islamitische terreurgroep IS, die de beelden van de executie vervolgens op internet plaatste. Obama zei dat Amerika zich niet laat intimideren door de moord. "Deze daad verenigt ons alleen maar. We zullen doorgaan met de strijd tegen deze terroristen."

Tegen Estland zei Obama dat er geen twijfel over kan bestaan dat de VS hun verplichtingen in Navo-verband serieus nemen. "We hebben meer gevechtsvliegtuigen ingezet voor patrouilles en trainingsdoeleinden", aldus Obama. Het conflict in Oekraïne biedt volgens hem de gelegenheid om met een frisse blik te kijken naar de rol van de Navo.

Argusogen
Dat de Baltische staten de houding van Rusland met argusogen bekijken, is niet verwonderlijk. Ook voor de crisis in Oekraïne stonden de Oost-Europese landen al op gespannen voet met Rusland. Estland telt zo'n 1,3 miljoen inwoners die Russisch spreken. Moskou beticht hen er geregeld van de Russisch sprekende inwoners te discrimineren - hetzelfde argument dat Rusland aanvoert in hun pleidooi voor meer autonomie voor de separatisten in Oost-Oekraïne.

Na het bezoek aan Estland vliegt Obama door naar Wales, waar morgen de Navo-top begint. Daar zal verder worden gepraat over de dreiging van Rusland en de oprichting van een snelle reactiemacht van enkele duizenden militairen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden